Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Завършването на "Северен поток 2" отново може да се забави

Германската федерална морска и хидрографска агенция (BSH) обяви в петък, че строителството на спорния газопровод "Северен поток 2" може да започне незабавно, като по този начин отмени предишно решение, с което дейностите бяха отложени за май 2021 година.

Местни медии, цитирани от "Дойче веле", обаче съобщават, че рестартирането на строителството все пак може да бъде отложено заради правни действия от страна на екологични организации. Причината е, че участъкът, който трябва да бъде достроен в Германия, минава в близост до защитена зона за птици.

Проектната компания Nord Stream 2 AG заяви, че въпреки одобрението, работата в германските води е малко вероятно да се поднови незабавно.

"Едва ли преди края на януари или началото на февруари ще има решение когато да подновим работата", съобщи говорител на фирмата пред изданието Handelsblatt.

Изграждането на газопровода за Балтийско море, за което се съобщава, че е завършено с повече от 90%, беше спряно миналата година, след като САЩ наложиха санкции.

Решението беше критикувано както от Германия, така и от Европейския съюз.

Вашингтон заяви, че тръбопроводът ще застраши сигурността на ЕС чрез увеличаване на зависимостта от Русия, докато Берлин настоява, че "Северен поток 2" ще създаде директни и сигурни енергийни доставки.

Работата на датския остров Борнхолм, където работеха два швейцарски плавателни съда, спря в резултат на заплахата от санкции.

По-късно руската компания, стояща зад проекта, настоя, че ще продължи строителството сама , а в петък (15 януари) нейният кораб за полагане на тръби "Фортуна" пристигна в Балтийско море край германския град Росток. 

Датските власти заявиха, че трябва да извършат подготвителна работа и тестове с помощта на кораба.

По-рано този месец Конгресът на САЩ разшири санкциите срещу "Северен поток 2", точно когато Москва обеща да рестартира строителството.

Консорциумът, ръководен от "Газпром" казва, че 2300 километра от двойния тръбопровод вече са завършени. Трябва да бъдат завършени още 150 километра, повечето от които са в датски води.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във