Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Завърши ремонтът и на последния участък от прохода "Петрохан"

С изпълнението на проекта са подобрени безопасността на движение и удобството на пътуващите с по-висока скорост и за по-кратко време.

Завърши рехабилитацията на 22.2 км от път II-81 Костинброд - Бучин проход, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Участъкът е част от прохода "Петрохан" на територията на Софийска област. Инвестицията е за близо 11 млн. лева. Проектът - лот 2, се финансира от Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г." чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Път II-81 София - Петрохан - Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

С успешното изпълнение на проекта тази година завършва рехабилитацията на общо 43 км от второкласния път, а с това и на целия проход "Петрохан". В края на август тази година бяха ремонтирани 20.8 км в отсечката Бучин проход - Берковица, включени в лот 3 на оперативната програма. Трасето на територията на област Монтана беше ремонтирано през 2015 г. по програма "Транзитни пътища V".

Началото на рехабилитирания участък в лот 2 (между 8-ми и 30-ти км) е в края на град Костинброд, преминава през с. Бучин проход и завършва след кръстовището за град Годеч. Пътят е с нова асфалтобетонова настилка. Възстановено е отводняването на платното и пътната конструкция в участъците с нарушена носимоспособност. Отсечката е с нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. Ремонтирани се единадесет пътни кръстовища - за град Сливница и град Годеч, както и за селата Царичина, Градец, Белидие хан, Понор, Дръмша, Цръклевци, Искрец, Шума и други. Обновени са две мостови съоръжения - над река Блато при 8-ми км и река Бучино при 29-ти км.

С изпълнението на проекта са подобрени транспортно-експлоатационните качества на отсечката. Повишава се безопасността на движение и удобството на пътуващите с по-висока скорост и за по-кратко време.

 Строително-монтажните работи на лот 2 са изпълнени от ДЗЗД "Пътища 2016 - 1 етап", с участници: "Геострой" АД, "Пътстрой-92" АД, "Пътища и съоръжения" ЕАД и "Димас" АД. Стойността на договора е 10 789 930.90 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "ММЛ-ТК", в което участват: "МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД" и "Трансконсулт-БГ" ООД. Техният договор е за 280 039.32 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта Лот 2 "Път ІІ-81 Костинброд - Бучин проход от км 8+200 до км 30+400, област София" е 11 292 759,82 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 9 598 845.85 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 1 693 913.97 лв. с ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във