Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Завърши плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Приключи плановият годишен ремонт на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от дружеството. След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, блокът е включен в електроенергийната система на България в 14 часа и 58 минути.

По време на ремонтната кампания, започнала на 1 май, са изпълнени планираните работи по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока и е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Реализирани са били и предвидените дейности, свързани с осигуряване на дългосрочна експлоатация и повишаване на топлинната мощност на пети блок до 104 процента. В тази връзка е подменен роторът на цилиндър високо налягане на парната турбина, с което се осигурява техническа възможност за работа на блока на повишена мощност.

Шести блок на атомната централа работи с пълно натоварване на мощността.

АЕЦ "Козлодуй" е разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Официалното й откриване е на 4 септември 1974 година.

Към момента в АЕЦ "Козлодуй" работят само 5-ти и 6-ти реактори с общ капацитет малко над 2000 MW. Те са изградени съответно през 1987 и 1991 г. и са от типа ВВЕР-1000.

Централата е собственост на "Български енергиен холдинг" ЕАД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във