Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Завърши изграждането на пътната връзка София - Перник на п. в. "Марина бара"

Новата пътна връзка "Марина бара" на входа на Перник влиза в експлоатация днес. Съоръжението е част от път I-6 София - Радомир - Кюстендил. Стойността на строително-монтажните работи е 947 482.82 лв. с ДДС. С новото трасе възможностите за вход и изход от Перник към София стават общо три.

По договор отсечката трябва да е готова до 26 май, но строителните работи завършиха по-рано, за да може движението по новата връзка да бъде пуснато за почивните дни около 24 май.

С изградената нова пътна връзка се осигурява влизане на пътуващите от София към Перник през пътния възел "Марина бара", който през 1993-1994 г. е построен единствено с възможност за излизане от град Перник в посока столицата. С построяването се осигурява бърза и безопасна връзка до западните квартали на областния град, а перничани вече ще имат общо три възможности за вход-изход към София - през досегашните в началото на кв. "Изток" и при кв. "Хумни дол", а вече и през п. в. "Марина бара".

Министерството на регионалното развитие и благоустройството финансира строителството на тази нова пътна отбивка от републикански път I-6 София - Кюстендил. С това съоръжение ще бъде направена трета отбивка  на околовръстния път на град Перник, която ще даде възможност на пътникопотока да влиза по-бързо към централната градска част. Досега това става само на две места.

Стойността на заданието е 894 000 лева с ДДС и включва строителство на пътна отсечка с дължина 150 м, втори коловоз по ЖП линията София - Радомир и укрепителни дейности.

Общината осигури проекта и терена, а Агенция "Пътна инфраструктура" финансира самото строителство. Пътна връзка е с дължина 211.4 метра. За повишаване безопасността на движение отсечката е с предпазни огради с пана срещу заслепяване на шофьорите, стоманени парапети, маркировка със светлоотразителни перли за по-добра видимост през нощта и знаци.

Очаква се с изграждането на пътната връзка трафикът да се облекчи значително. Според данните от трафик камерите всеки ден между София и Перник пътуват 27 000 превозни средства, което именно налага вземането на мерки за намаляване напрежението на входовете на града.

А причината за това е, че Перник е на последните места у нас по работна заплата и брой наети. В града най-бавно нарастват заплатите, а в столицата възнагражденията са най-високи и предлагането на работни места е много по-голямо. Това нарежда област Перник на едно от водещите у нас места по трудова мобилност на работната сила.

Затова и Община Перник започна този мащабен проект - строителството на нова пътна отбивка по скоростната магистрала при "Марина бара" към града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във