Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Завръщането на купувачите

"Оптимистичните ни очаквания за тази година определено се оправдаха, особено през второто полугодие, когато наблюдаваме значителна активизация на имотния пазар в София", казва  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.bg. Продажбите на жилища в столицата отбелязват ръст от 15% спрямо миналата година, което дава основание да се твърди, че втората половина на 2014 г. може да се превърне в най-успешното полугодие за имотния пазар от началото на кризата.

Това от една страна е в резултат на стабилизацията на пазара и спирането на спада в цените, а от друга страна – на завръщането на доверието към имотния пазар, коментират от агенцията. Заедно с това все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив.

Много от хората, които отлагаха покупката на имот, се завръщат на пазара и решението им за инвестиция стана реалност. Други пък са движени от мотива за разумно вложение и дори доходност от отдаване под наем поради голямото търсене в София. Освен това процесът на завръщане на купувачите е стимулиран в голяма степен и от подобряването на условията по ипотечните кредити.
Средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на 2014 г. по данни на BulgarianProperties е 750 евро/кв. метър. Тя остава почти без изменение спрямо същия период на миналата година, когато е била 740 евро/кв. метър.

Средната обща покупна цена на апаратментите в София се е увеличила до 83 000 евро през третото тримесечие при стойности 73 500 евро и 79 300 евро през първото и второто тримесечие съответно. През 2013 г. купувачите бяха склонни да плащат по 61 500 евро (63 500 евро за 2012), което показва едно нарастване от около 30% в бюджетите за покупка.
Апартаментите до 50 000 евро продължават да бъдат търсени, но се забелязва активизация на купувачите и повече сделки в средния ценови клас – между 50 000 и 100 000 евро, където най-голяма група купувачи са младите семейства, търсещи апартаменти ново строителство с две спални и по-просторни помещения.

Високият сегмент от пазара също е изключително активен – 10% от сключените продажби на жилищни имоти в София през второто полугодие са на цени над 120 000 евро. През изминалите години делът на закупените луксозни имоти е бил около 5% от общия пазар в столицата.

За първи път от началото на кризата се наблюдава ясно изразена активност във всички ценови сегменти, което показва, че купувачите трайно са се завърнали и вече можем да говорим за един много по-ликвиден и стабилен имотен пазар в София.

Интересът на купувачите е насочен основно към покупка на апартаменти ново строителство в южните квартали на София – Стрелбище, Гоце Делчев, Борово, Бъкстон, Манастирски ливади, като често се предпочитат обзаведени и готови за нанасяне жилища. Сделки се сключват на нива от 650 до 800 евро/кв. метър. Интересна тенденция през изминалите месеци е, че се завръща инересът към центъра на столицата.

В най-предпочитаните централни и южни части на София предлагането на имоти е доста ограничено.

В Изток, Изгрев и Дианабад почти липсва ново строителство, което да е стартирало през последните 2 години, а цените на предлаганите имоти са доста по-високи от това, което купувачите са готови да платят.
 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във