Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Завладяването на горите е в ход

S 250 c07c4d82 9c98 48b3 882e 64dc0b625a09

Страстите около контрола върху българските гори се разпалват с всеки изминал ден. Бившият директор на изпълнителната агенция по горите по време на служебния кабинет - Александър Дунчев и настоящ депутат от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ , вече втора седмица не може да се побере в кожата си заради безобразните според него назначения в системата, подчинени единствено на мераците на червената началничка на представените в коалицията политически сили – Корнелия Нинова.

Известният от години радетел за запазването на българските гори Дунчев не крие разочарованието си от факта, че политическите пристрастия и координираните бизнес интереси са на път напълно да блокират дългоочакваната и обещавана реформа в сектора.

Според Дунчев в момента тече тотална чистка на кадри в системата на горите, която няма нищо общо с обещанията за промяна. Той е категоричен, че червената метла мете основно почтените хора - директорите, които са се доказали, че са неподкупни и устояват на политически натиск и са безспорни професионалистите.  Затова пък новите назначения се правят без конкурси, но с

безапелационното изпълнение на „заданието“ от партийната централа.

На всичкото отгоре, всички тези кадрови промени не се обявяват официално, а имената на новите фаворити на властта до този момент са строго „засекретени“.

Дунчев е категоричен, че ефектът, който видимо се преследва, е горската система да бъде превзета от партийни функционери на един от коалиционните партньори, за да могат Горите да се ползват за партийни и предизборни цели.

На възлови позиции се назначават само кадри на БСП - общински съветници, членове на столетницата и неуспели кандидат-депутати, твърди бившият горски началник. Според него на много места се възстановяват някога бяха изявени кадри на ГЕРБ  и ДПС.  Или казано простичко

старата дружба на червените с ДПС

усилено се подновява със завземането на властта в горския сектор.

За първи път пред „Банкеръ“ Дунчев даде и конкретни примери за назначения в управителните съвети на държавните предприятия на хора без какъвто и да било лесовъдски опит в системата на горите. Той посочи факта, че това се случва в четирите от общо шестте държавни горски предприятия.

В Северозападното държавно предприятие Враца, новите имена са на двама партийни функционери от БСП - Славей Туширов и Иван Ташков. Същото е положението и в Североизточното държавно предприятие  - Шумен. Тук новите играчи са Ивайло Йорданов и Веселин Пенчев . Не е пожалено и Югозападно държавно предприятие в което удобен пристан са намерили отново партийните активисти - Петър Петров и Емил Колевичин. В Южноцентралното държавно предприятие – Смолян, новите лица са Милко Гавазов и Николина Чолакова.

Той е категоричен, че при всички тях става дума за възстановяването на ключови постове на известните като поръчкови началници в горите, които години наред са доказвали, че изпълняват безприкословно политически задания, от рода на тези да дават големи количества дървесина на конкретни фирми и то на доволно „изпилени“  цени.

Непослушният народен избраник

от Продължаваме Промяната, който от години води битки за спасяването на горите у нас,  очевидно няма намерение да се подчинява на омертата за мълчание по отношение на вече нескритите различия в управляващата коалиция и откровено заявява , че силно се съмнява, че изобщо ще има реформа в горите при този маниер на поведение на отговарящите за сектора.

Не за първи път той настоява, че за да се случи такава, управлението на горите трябва да бъде независимо и секторът бързо да бъде изваден от шапката на Министерството на земеделието.

Докато не се постигне политическо съгласие за тази реформа, това, което ще правим в Народното събрание, е да продължаваме да разкриваме злоупотребите, но без реално да пристъпим към спиране на схемите, категоричен е Дунчев.

Колегите от ПП и ДБ вече разбират, че нещата отиват на зле. По-добре сега да се бие алармата и да почнат да се осветяват схемите и злоупотребите с власт, отколкото утре, когато ще е късно.“, заявява отколешния защитник на горите и настоящ народен представител.

Критиките му имат и определен адресат.

Според него, докато зам.-министърът на земеделието е Атанас Добрев, известен като Насо Мафията е в това ведомство, “няма никаква надежда за българските гори”. Дунчев напомня, че същият вече е заемал поста в кабинета Борисов 3 от квотата на Атака, но на практика по това време той е играел според свирката на Движението за права и свободи.

Не е лошо да припомним, че Добрев е неизменен кадър, винаги когато БСП и ДПС са се домогвали до властта. При Тройната коалиция именно неговото име беше замесено след отговорните за скандалните олигархични заменки на гори в дълбоката провинция,  срещу апетитни парцели по морето и атрактивните ни курорти.

Дунчев определя Добрев, като образът на задкулисието и го посочва като човекът, който спуска списъците с хора от управлението на сектора, които трябва да бъдат сменени. Именно по тази причина той неколкократно е настоявал да получи от земеделския министър Иван Иванов отговор на един много простичък въпрос "Как, защо и какви хора се назначават в сектора и как се казват те?", но така и не го получил.
Въз основа на набиращия скорост скандал, пред „БАНКЕРЪ“ Дунчев съобщи, че е внесъл предложение до Народното Събрание за изслушване на министъра на земеделието в Комисия по земеделие, храни и гори. На него той и още доста народни представители от различни краища на страната са готови да зададат конкретни въпроси, свързани с меко казано спорните фигури, лансирани като „новите“ лица в горския „елит“ на държавата. Остава да получат и отговори…

Facebook logo
Бъдете с нас и във