Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зависимостта на Германия от Китай расте стремглаво

Според проучване на Германския икономически институт (Institut der deutschen Wirtschaft - IW) най-голямата европейска икономика става все по-зависима от Китай. Данните са от първата половина на 2022 г. Те показват, че както преките инвестиции, така и търговският дефицит са достигнали нови висоти. Това се случва на фона на политическия натиск върху правителството в Берлин да охлади икономическите връзки с Пекин. За същия период се отбелязва и значително отслабване на растежа на германския износ за Китай. В своето проучване институтът цитира икономисти, които посочват тенденция към все по-силно местно производство насочено към вътрешния китайски пазар.

"Германската икономика е много по-зависима от Китай, отколкото обратното", заяви авторът на изследването Юрген Матес. Той предупреди, че тази зависимост представлява политически проблем, тъй като позицията на Пекин за войната в Украйна и военната му позиция спрямо Тайван повдигат въпросителни за връзките на германския бизнес с втората по големина икономика в света. "Въпреки тези опасности и проблеми икономическите взаимоотношения с Китай продължават с огромни темпове да се движат в грешна посока. Като това се наблюдава през цялата първа половина на 2022 г.", подчерта икономистът.

Проучването установи, че германските инвестиции в Китай възлизат на около 10 милиарда евро между януари и юни, далеч надхвърляйки предишната пикова стойност на шест месечна база, регистрирана в началото на хилядолетието от 6,2 милиарда евро. "Китайският пазар, със своите огромни продажби, а от там и печалби в краткосрочен план, просто изглежда твърде привлекателен", отбеляза Матес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във