Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заведенията отчитат 80% спад на посещаемостта

Ограниченията срещу коронавируса в страната доведоха до спад от 80% на посещаемостта в заведенията. Това стана ясно повреме на втората национална среща на собствениците на заведения.

Притесненията на собствениците на заведенията са свързани с това, че няма да могат да работят през декември, когато оборотите са най-големи. 

Много собственици сами затварят бизнеса си, притиснати от кризата, каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. "В момента има толкова работа, колкото точно да поддържаме бизнеса по някакъв начин и хората да взимат някакви пари. На този етап искаме първо да видим каква е обстановката, кой ще работи, до колко ще се работи, какво ще се случи декември, какво ще се случи следващата седмица."

Ако ограничителните мерки продължат, от бранша ще настояват за компенсации и за бизнеса освен за наетите в сектора. Към момента договореното с правителството е само компенсация на част от трудовите възнаграждения за персонала.

"Ние сме съпричастни с държавата, която се справя екстремно с епидемията. Не искаме вниманието да е само върху нас, но ние сме нещо като изкупителна жертва. От две седмици насам нощните заведения не работят, но случаите не намаляват, а растат. Загубите тази година са колосални... Трябва да се намери решение", заяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. 

Днес здравният министър заяви, че нощните заведения в цялата страна ще продължат да бъдат затворени, най-вероятно за още две седмици, а вечерният час за тях ще бъде унифициран за цялата страна – най-вероятно ще затварят всички в 23:30 ч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във