Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Затвориха "Граф Игнатиев" за ремонт на ремонта

Кръстовището на наскоро ремонтираните улици "Иван Шишман" и "Граф Игнатиев" отново се нуждае от ремонт. Участъкът вече е затворен за четири дни, а по протежението на улицата се забелязват пропаднали и разбити плочи.

От общината обясняват необходимостта от пореден ремонт с факта, че по улицата минава тежкотоварна техника, а заради проектантска грешка настилката не била пригодена за преминаване на автомобили. 

Както "Банкеръ" неведнъж е писал, цялата зона около "Граф Игнатиев" бе ремонтирана от Джи Пи Груп, а гаранцията е 10 години. Както е известно изпълнителят имаше наложени санкции от кмета на София за некачествено изпълнение на строителните дейности. Общината подписа договор с фирмата за 24 млн. лева.

Един от основните конкуренти в поръчката – „ПСТ Груп“, беше отстранена, защото предложи подложка за виброизолация, различна от заложената в обществената поръчка.

Казусът доведе до обвинение за длъжностно престъпление срещу тогавашния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Първоначално той беше обвинен в нанасянето на евентуалната щета на около 5 млн. лв. Впоследствие сумата беше драстично намалена. От обвинителния акт на Крусев стана ясно, че за виброизлоация е сложен по-евтин материал от първоначално заложения, но е платена цената на скъпата подложка. От това публичните финанси са ощетени с 621 194.01 лв.

Месеци преди завършването на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ избухна сериозно обществено недоволство срещу некачественото изпълнение на поръчката от страна на „Джи Пи Груп“.

В крайна сметка то беше потвърдено и от кмета Йорданка Фандъкова, която сложи край на обновяването с глоба за строителя в размер на 109 000 лева заради 15 дка с некачествено свършена работа от общо 40 дка ремонтирани пространства. Проблемите като криво положени плочки, липса на фуги, неравности не бяха и няма да бъдат отстранени, тъй като не пречели на използването на улицата.

Дефекти има и на други наскоро ремонтирани места в столицата. Основен ремонт се прави и на улица "Иван Вазов", която също беше затворена цяла година. Въпреки това обаче и на нея се забелязват дефекти сама 9 месеца след откриването. Проблем има и при настилката пред Ректората. Предвижда се компрометираният участък да се отвори, за да се провери причината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във