Банкеръ Daily

Заради енергиен недостиг:

Затварят редица предприятия в Китай

Засилващият се недостиг на електроенергия в Китай спря производството в множество заводи, включително в редица доставчици на Apple и Tesla, докато някои магазини в североизточната част на азиатската държава, работещи на свещи, както и много търговски центрове, започнаха да затварят по-рано, съобщава Ройтерс.

През миналата седмица се наложиха ограничения на потреблението на ток в много части на Североизточен Китай. В понеделник State Grid Corp (държавната електро-мрежова корпорация на Китай) пое ангажимент да осигури основно захранване и да избегне прекъсвания на електричеството. Прекъсванията при подаването на електроенергия в Китай, които бяха причинени от ограничените доставки на въглища и затягане на стандартите за вредните емисии, нанесе щети и на индустриалното производство в няколко региона на страната и възпрепятства перспективите за икономически растеж, посочват редица анализатори.

Негативното въздействие върху домакинствата и неиндустриалните потребители настъпва, когато нощните температури се понижат до почти точката на замръзване в най-северните градове на Китай. Националната енергийна администрация (NEA) поиска от въглищните и компаниите за природен газ да осигурят достатъчно енергийни доставки, за да поддържат топли домовете през зимата. Оказва се, че най-малко 15 китайски компании са посочили, че производството им е било нарушено поради ограниченията в електроподаването, докато повече от 30 фирми с китайски операции, които са листвани в Тайван, са преустановили работата си, за да спазят ограниченията за консумиране на електроенергия.

Стоманената, алуминиевата и циментовата промишленост също са силно засегнати от ограничаването на производството, като около 7% от производствения капацитет на алуминия е спрян и 29% от националното производство на цимент е засегнато, коментират анализатори на Morgan Stanley. Те посочват, че хартиената и стъкларската промишленост могат да се окажат следващите индустрии, които ще се сблъскат с прекъсвания на доставките. Засегнати са и производителите на химикали, багрила, мебели и соево брашно, както и сезонното производство в Китай на редица други ключови промишлени продукти. Негативните последствия от недостига на електроенергия накараха някои анализатори да понижат перспективите си за растежа на китайската икономика през 2021 година.

Банката Nomura намали прогнозите си за растеж на БВП за третото и четвъртото тримесечие съответно до 4.7% и 3.0%, от 5.1% и 4.4% преди това, а целогодишната си прогноза за 2021 г. до 7.7% от 8.2%. "Шокът с електрозахранването във втората по големина икономика в света и най-голям промишлен производител ще се разпространи и ще повлияе на световните пазари“, заявиха анализатори на Nomura, предупреждавайки, че могат да бъдат засегнати глобалните доставки на текстил, играчки и машинни части.

Анализаторите на Morgan Stanley пък посочиха, че ако има удължаване на свиването на производството, то може да отнеме 1% растежа на БВП на Китай през четвъртото тримесечие. През миналата седмица големите производители на въглища в Китай се срещнаха, за да се опитат да разрешат недостига и да ограничат увеличаването на цените.

Китай, най-големият потребител на енергия в света и най-голям източник на парникови газове, водещи до климатично затопляне, заяви, че има за цел да постигне пик при вредните въглеродни емисии до 2030 г., след което те бъдат сведени до нулата до 2060 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във