Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Затварят "Макдоналдс" в Перу заради смъртта на двама работници

Смъртта от ток на двама млади служители в ресторант на "Макдоналдс" в Лима, Перу, предизвика протести и гняв заради условията на труд, които се разглеждат като експлоатационни и понякога опасни, предава "Гардиън".

Прокуратурата на Перу започна разследване за смъртта на 19-годишната Александра Порас и бившия й приятел, 18-годишния Габриел Кампос. За тях се съобщи, че са починали в неделя, докато чистели кухнята в търговския обект на веригата за бързо хранене. Според перуанската полиция момичето е получило токов удар, докато е боравило с машина за безалкохолни. Когато младежът се опитал да й помогне, той също бил ударен от ток. И двамата са мъртви, когато спешните служби пристигат в ресторанта. Смъртта на младежите, които спестявали, за да учат в университет, доведе до протести пред американската верига в Лима.

Най-вече младите протестиращи са ядосани от това, което те наричат "експлоатационен пазар на труда с разхлабени трудови разпоредби, лоши стандарти за здраве и безопасност и ниско заплащане дори в официално-регулираната икономика". Почти 70% от работната сила в Перу работи в нерегламентирани условия според данни на статистическия институт на страната.

Управителят на "Макдоналдс" в Перу Аркос Дорадос заяви, че ще допринесе с всичко необходимо за разследването и ще затвори всички ресторанти на веригата в Перу за два дни траур заради смъртта на Александра и Габриел.

Пред местните журналисти от компанията казват, че са съдействали да помогнат на полицията. Пожарникарите и служителите по сигурността обаче заявиха, че са били възпрепятствани да влязат в ресторанта, когато са повикани за инцидента.

Майката на Александра Порас споделя пред местна телевизия, че дъщеря й се е оплаквала, че е принудена да чисти без оборудване за безопасност като ръкавици и ботуши, и то 12-часова смяна. Други близки на загиналите поискаха да се разследват условията на труд. 

Агенцията за безопасност на работното място на Перу ще проведе 30-дневно разследване, за да установи дали клонът на "Макдоналдс" е отговорен за смъртта на двойката. Ресторантът може да бъде глобен с 56 000 британски долара, ако бъде признат за отговорен. 

Енрике Фернандес-Малдонадо, редакторът на списанието за правата на трудещите се TrabajoDigno.pe, казва, че многонационалните компании, опериращи в Перу, често нямат адекватни стандарти за здраве и безопасност, а инспекторите по труда са в недостиг. През 2017 г. четирима млади хора, двама от които бяха затворени в контейнери от работодателя си, загинаха в пожар в Лима. През 2016 г. четирима работници в кино също загиват при пожар в популярен киносалон. 

През 2015 г. имаше национални протести на перуанците отново срещу трудовия закон, който тогава увеличи работните места, като позволи на работодателите да намалят правото на заплащане и отпуск за младите работници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във