Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Затопляне на атмосферата с 1.5 градуса през този век ще спаси планетата

Глобалните въглеродни емисии трябва да паднат с 50% до 2030-а и да се занулят до 2050-а

Петролният добив ще се увеличи с 12% през следващото десетилетие заради вложенията в нови находища. В момента "Ексън мобайл", "Шел", "Шеврон", "Тотал" и "Бритиш петролиъм" се подготвят да похарчат общо 562 млрд. щ. долара за разработване на нови находища на нефт и газ през следващите десет години. И се опитват да убедят обществеността, че инвестициите им отговарят на световните климатични изисквания, защото използват технологии за улавяне и унищожаване на въглеродните емисии. Което изобщо не е надеждно доказателство за съвместимост с парижкото споразумение. Но решенията за капиталовите разходи на тези компании, взети сега ще дефинират бъдещия риск за планетата.

 Петролните и газовите компании могат или да продължат да изпълняват сегашните си модели и да увеличат риска, променяйки драматично климата или пък да избегнат свръхинвестициите и да осигурят плавен преход за изпълнение на целите на парижкото споразумение.

Сърцевината на парижкото споразумение е през текущото столетие да не се допусне увеличение на температурата на Земята с повече от 1.5 градуса по Целзий. През октомври 2018-а световният "отговорник" отчитащ климатичните промени към ООН - Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), публикува основополагащ анализ. В него е посочено, че ако ръста на световната температура през това столетие се задържи до 1.5 градуса по Целзий  най-тежките последствия от промените на климата ще бъдат предотвратени. Различните климатични сценарии, създадени от модерни компютърни програми сочат, че постигането на тази цел все още е възможно. Тези сценарии моделират  590 променливи величини - от БВП до създаването на нови храни, като включват и годишни енергийни данни от петролния и от газовия сектор.  

Ключът за решаване на дилемата е в ръцете на инвеститорите. Защото парите са техни и именно те трябва да упражняват натиск върху енергийните гиганти и да изискват от тях да докажат, че плановете им за капиталови инвестиции в обрудване и технологии  за опазване на околната среда са надеждни. По този начин  те ще спомогнат за спасяване не само на техните активи, но и на света.

Впрочем "Бритиш петролиъм" вече отстъпи пред изискванията на инвеститорите и подкрепи резолюция, че се задължава да разкрие пред акционерите си на предстоящото им годишно събрание как бъдещите планове на компанията са съобразени с опазването на околната среда. И макар че лека полека се затвърждава убеждението, че фирмите от газовия и петролния бранш трябва да са в хармония с договореностите от Париж, все още не е ясно формулирано какво означава това на практика.

Публикуваното на 23 април проучване на Global Witness е на практика първото, сравняващо различните климатични сценарии на IPCC. Ползвайки данни от тях, авторите му са създали модели на бъдещото производство на суров петрол и природен газ през идните 30 години, което да бъде съвместимо с изискването да се ограничи затоплянето с 1.5 градуса по Целзий през този век. Резултатът е, че добивът на тези суровини трябва да се намали с почти 40% до 2030-а, ако искаме да задържим повишението на температурата под целевото равнище. Изводът е съвместим с основното заключение на IPCC, че глобалните въглеродни емисии трябва да паднат с 50% до 2030-а и да се занулят до 2050-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във