Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАТОПЛЯМЕ ВРЪЗКИТЕ С ПАКТА ЗА СТАБИЛНОСТ

Икономически форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на балканските палати (AБП) и Асоциацията на германските търговски палати събра тази седмица 46 фирми и институции от Германия, Албания, Румъния, Македония, Турция, Гърция, както и шефове на 56 български строителни компании. Срещата бе уважена и от Донълд Кърш, заместник на специалния координатор на Пакта за стабилност Бодо Хомбах.
Преобладаващо бе мнението, че усилията трябва да бъдат насочени към ускоряване на изпълнението на проекти в областите транспорт, телекомуникации, енергетика и водоснабдяване. Сред най-важните за целия регион се открояват изграждането на трансевропейските транспортни коридори N10, включващ магистралата София-Ниш, N4, известен още като коридора Севeр-Юг, проектът АМБО, който е част от коридор N8, свързващ България, Македония и Албания.
Българските проекти, които се очаква да се осъществят в най-скоро време, включват строежа на втори мост на Дунав, реконструкция на пристанище Лом и летище София. За тях са осигурени 203 млн. евро. Димитър Савов от Министерството на транспорта и съобщенията информира, че България води преговори с ЕИБ за сключването на заем от 70 млн. евро за строителството на Дунав мост 2. Френската агенция за развитие е отпуснала 500 хиляди евро безвъзмездна помощ за предварителни проучвания. Германия също е отпуснала 740 хил. евро за такива дейности и е декларирала готовност да добави още 15 млн. евро за финансиране на строителството. От ЕИБ обещаха проектите на Балканите да получават заеми до 10-15 млрд. евро годишно. При кредитирането на инфраструктурни проекти в региона експертите от ЕБВР се смущават единствено от несигурната финансова и политическа обстановка, нормативните ограничения в областта на обществените поръчки и липсата на институционална подкрепа при поделяне на риска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във