Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Затягат правилата за тютюневите изделия

Затягат правилата за тютюневите изделия. На днешното заседание на правителството бе прието Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за тютюна и тютюневите изделия. 

Новите мерки предвиждат производителите и вносителите  на тютюневи и свързани с тях изделия да предоставят данни и информация за съставките и емисиите от тях, и за извършените от тях продажби по електронен път. Също така следва да бъде определен и приоритетен списък на добавките, съдържащи се в цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари, предмет на задължение за разширено уведомяване.

Предвижда се и отмяна на Наредбата за изискванията за етикетиране, обозначаване и оформление на тютюневите изделия и за определяне на стандарти за извършване на оценка на съответствието на съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид в тютюневите изделия. 

Вчера финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че евтините цигари ще поскъпнат повече в сравнение с по-скъпите от началото на следващата година. Финансовото министерство връща стария механизъм на облагане с по-висока тежест върху количеството цигари и с по-ниска върху цената. Увеличението на средния клас цигари ще е с около 15 ст., на скъпия – с 10 стотинки. 

В началото на годината управляващите измениха съотношенията в тютюневия акциз, което доведе до сериозно поскъпване на скъпите цигари. Аргументът беше целта е да се облекчи тежестта върху евтините цигари, които се ползват масово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във