Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Затягат контрола при вноса на плодове и зеленчуци

Данъчните, митниците и Българската агенция по безопасност на храните засилват контрола по границите при вноса на плодове и зеленчуци и при вътрешнообщностните доставки от Европейския съюз, съобщи финансовият министър Румен Порожанов в петък (29 август) по време на съвместна пресконференция със земеделския министър Васил Грудев. Повод за "акцията" са драстично нарасналите доставки на плодове и зеленчуци от Гърция и Полша след наложеното от Русия ембарго върху импорта на селскостопанска продукция от ЕС.


По данни на финансовото ведомство от началото на годината досега са проверени 615 хил. т внесена земеделска продукция.


"Една от целите е да се предотвратяват ДДС-измамите при доставките на продукти от Европейския съюз, тъй като плащането на този данък е от голямо значение за приходната част на бюджета", обясни Порожанов. Като пример той даде случаите, при които фирми "еднодневки" доставят стоката, след което изчезват. По този начин се ощетяват не само хазната, но и нашите производители.


Според Грудев пък всяка година българското производство страда от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци, мляко, млечни продукти, месо и други. Той припомни, че неблагоприятните климатични условия като цяло намалиха тазгодишната реколта в България, а сега руското ембарго допълнително е повишило напрежението в сектора. "В рамките на отворен пазар не можем да ограничим този внос, но можем да засилим контрола", обясни земеделският министър.


На среща със земеделските министри от Евросъюза Грудев ще поиска българските производители да получат компенсации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във