Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Затягат контрола над евросубсидиите за земеделие

Държавен фонд "Земеделие" въвежда системата на Европейския съюз за сателитно наблюдение и контрол за обработваемите площи "Коперник"

Повече от десетилетие мина от времето, когато " отбрани" земеделски стопани изпомпваха милиони от евросубсидиите   чрез  безконтролно заявявани,а нерядко и  несъствуващи обработваеми площи, висшите държавни чиновници най-сетне се взеха в ръце.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“  Васил Грудев очевидно не смята да продължава с политиката на нехайство по отношение на европейските средства. Още повече, че еврообръчът около липсващия контрол  у нас  започна да се затяха, след като през есента на миналата година Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ обяви в свой доклад, че български фермери са източили 10 млн. евро  като субсидии от Евросъюза. 

Схемата, която беше разкрита не беше изненада,

а се оказа нещо обичайно  за нашенската действителност . А именно чрез регистриране на свързани фирми се заобикаля ограничението  за субсидиите за инвестиционни проекти, чрез които един фермер може да разширява бизнеса си. Вярно е, че точно тези констатации бяха свързани с големия скандал около  установените нередности по Програмата за развитие на селските райони , но констатацията в края на този доклад беше категорична - всичко това показва не само липсата на контрол над разходването на европарите за земеделие в България през първия програмен период( 2007 – 2013 г.), но и проблемите в прилагането му през втория програмен период.

Строгият тон на Брюксел очевидно е размърдал началниците на земеделието у нас.  Преди дни Грудев официално обяви, че от тази година започва въвеждането на системата на Европейския съюз за сателитно наблюдение и контрол за обработваемите площи "Коперник".

Тя трябва да замени досегашния модел за контрол над площите по директните плащания, основан на принципа на проверки на място. На първия етап през тазгодишната кампания ще бъдат извършвани само тестови проверки.

България е една от шесте държави в Европейския съюз, които пилотно се присъединяват към системата „Коперник“  още тази година, става ясно от изявлението на Грудев пред зърнопроизводители. На първо време в тестовата извадка за мониторинг ще попаднат между 5 и10 % от заявените площи .

По думите на земеделския началник, това означавало, че ще продължат и проверки на място, но чрез дистанционен  контрол именно чрез сателитната система "Коперник", при която площите се заснемат.

Това означава, че на база на хиперспектърните изображения, които правят между 10 и 15 снимки, включително и в термичния спектър на обработваемите площи, ще се даде верен поглед как се използват площите и как се развиват културите.

На практика системата "Коперник" гарантира и още нещо.

Чрез нея ще се повиши контролът върху харченето на средствата от Европейския съюз и от националния бюджет. Според Грудев, тя ще елиминира разликите между допустимите и декларираните площи, които сега се дължат на начина на измерванията.

Предвидено е държавите-членки да ползват безвъзмездно сателитната Европейска система. Мониторингът , който тя прави гарантира ще бъдат хванати всички ,некоректни земеделски стопани, които заявяват площи за подпомагане без да ги обработват.

Тук е моментът да припомним, че от изнесените преди време данни стана ясно, че миналата година  ДФ „Земеделие“ е  увеличил значително и  проверките на място по площните схеми на директните плащания  - от 5 % на 50  на сто.

От общо проверените по обвързана подкрепа 220 070 дка, нарушения бяха установени при 20 102 дка, което представлява наддеклариране в размер на близо 10 на сто от всички обработваеми площи.

Най-големите разминавания бяха констатирани в сектор ”плодове и зеленчуци”. А най-много нарушения бяха констатирани в област Пловдив, където некоректно са били  заявени 5 390 дка.

На второ място в негативната класация се нареди област Хасковско, където бяха  установени 5 236 дка с декларирани, но несъществуващи обработваеми площи за плодове и зеленчуци.

В Плевенско най-много фалшиви насаждения имаше при доматите  - 2 187.4 дка.

Амбицията на шефа на ДФ“Земеделие“

е  от следващата година чрез тази система да бъдат обхванати  всички площи.

Освен със сериозното затягане на контрола, в разплащателната агенция са се заели и с изпълнението на още една задача.  Експертите във фонда започват  работа по изграждането на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители  за  неблагоприятни климатични събития.

Средствата във фонда ще се формират от доброволните вноски на земеделските производители, от държавната помощ за пропаднали площи и чрез ангажиране на средства от мярка 17 "Управление на риска" от Програмата за развитие на селските райони (2014 – 2020).

Предвижда се страната ни да поиска от Еврокомисията  нотификация за прилагане на мярката още през тази година.

По думите на Грудев, фондът ще функционира в рамките на разплащателна агенция. Държавната помощ за застраховки и обезщетения ще работи единствено през този фонд.

Вноската на земеделските производители ще бъде определена като сума на декар в зависимост от отглежданата култура. Участието на земеделските производители в него ще бъде на доброволен принцип.

Всеки изявил желание да се възползва от тази възможност, ще трябва да подаде заявление в периода от  март до май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във