Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯТ НАДЗОР ПАК ПОЛУЧИ ДВОЙКА

Върховният административен съд (ВАС) спря на 13 ноември изпълнението на Заповед N99, с която пък се утвърждава Указание N13. Заповедта бе издадена на 24 октомври от Дирекцията за застрахователен надзор (ДЗН). Това е поредното дело, което надзорниците могат да загубят окончателно, тъй като действащият у нас застрахователен закон е разтеглив, коментират експерти.


Фаталното Указание N13 бе атакувано пред съда от БУЛСТРАД. С него ДЗН нареди на застрахователните компании да не предлагат облаги на клиентите си, под които визира отстъпки и услуги, съпътстващи продажбата на задължителните застраховки Гражданска отговорност. В жалбата на БУЛСТРАД се сочеше, че с документа ДЗН превишава правата си, отредени й със застрахователния закон.


Становището на съда е, че Указание N13 няма определен срок за влизане в сила и по този начин се обхващат вече сключени застрахователни договори. Това предполага нарушение на договорните отношения между застрахователните компании и техните клиенти. Което от своя страна може да наруши финансовите планове на дружествата и да доведе до значими вреди, които не биха могли да се компенсират в последствие.


Решението на ВАС не подлежи на обжалване, но в закона е предвидена възможност надзорниците да поискат от съда промяна на собственото му определение. По информация на в.БАНКЕРЪ ДЗН ще се възползват от това си право още в понеделник (20 ноември).

Facebook logo
Бъдете с нас и във