Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ СИ ИЗБРАХА НОВО РЪКОВОДСТВО

След неколкочасови разгорещени дебати нови хора оглавиха Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). На общо събрание преди седмица (27 октомври) членовете на браншовата организация почти изцяло промениха управителния й съвет. Начело на него застана изпълнителният директор на Алианц-България Атанас Табов. Останалите членове на ръководството на АБЗ са изпълнителният директор на Армеец Николай Сотиров, който ще е и заместник-председател на УС, изпълнителният директор на Юпитер Ася Аксентиева, изпълнителният директор на Витоша-Живот Георги Георгиев и членът на съвета на директорите на Ей Ай Джи Лайф Лука Доков. Той е и единственият останал от старото ръководство на асоциацията.


Избирането на Атанас Табов бе логично и очаквано, заяви пред в.БАНКЕРЪ един от участниците в общото събрание. Председателството на АБЗ се осъществява на ротационен принцип, а представители на всички по-големи застрахователи у нас вече са заемали тази длъжност. Време беше на председателското място да застане и представител на една от най-големите застрахователни групировки у нас Алианц-България. Участници в разгорещения форум разказаха, че, въпреки преобладаващото одобрение за кандидатурата на Атанас Табов, изборът му за председател на УС на АБЗ е преминал през множество дебати сред участниците и е продължил повече от четири часа.


Избирането на Николай Сотиров също не бе голяма изненада. Той е доказан професионалист, но неговото избиране в ръководство на асоциацията се отдава в голяма степен на факта, че е представител на все още държавно дружество.


Ася Аксентиева пък получи доверието на колегите си, независимо че съдът още не бе оповестил официално реабилитацията на представляваната от нея компания Юпитер.


Членовете на управителният съвет на АБЗ разпределиха и отговорностите си в асоциацията. На Николай Сотиров е възложено да наблюдава автомобилното застраховане. Към него са насочени и надеждите най-сетне да направи необходимото, за да се учреди прословутото Национално бюро за зелена карта.


Ася Аксентиева оглавява юридическата комисия към АБЗ, Георги Георгиев - животозастрахователната комисия, а на Лука Доков е възложено учредяването на застрахователен пул.


Нови са и членовете на контролната комисия на асоциацията. Тя ще бъде председателствана от Венислав Йотов - изпълнителен директор на Ей Ай Джи България, а нейни членове са Здравка Петрова - главен счетоводител в ДЗИ - Общо застраховане, и Павлина Медарова - главен счетоводител в Орел Живот.


Нов е и представителят на АБЗ в Националния съвет по застраховане (НСЗ). На този отговорен пост бе избран Димитър Димитров, отскоро изпълнителен директор на ДЗИ - Общо застраховане. Някои тълкуват този избор като респект на застрахователните компании към държавните институции, тъй като за пореден път за това място се избира представител на държавно, а не на частно застрахователно дружество. Първият представител на асоциацията в НСЗ бе Борислав Михайлов. След него на тази длъжност бе избран заместник-министърът на отбраната и председател на надзорния съвет на Армеец Йордан Йорданов. Сега там отново се озовава човек на държавния застраховател.


Освен кадровите въпроси членовете на АБЗ обсъдиха и текущи проблеми на организацията си, както и начина на използване на средствата от бюджета на АБЗ. За нов член в нея бе приет Граве България. Така общият брой на членуващите в застрахователната асоциация стана двадесет и девет. Всъщност той не се промени, защото междувременно Българска взаимозастрахователна кооперация (БВЗК) замрази своето членство. Кооперацията поиска от общото събрание да остане със статут на наблюдател, тъй като има финансови проблеми и няма възможност да си плаща членския внос. Така че занапред тя само ще присъства на заседанията на АБЗ, без да има право да гласува.


Само един от лицензираните застрахователи засега не е пълноправен член на АБЗ. Това е варненската застрахователна кооперация Тангра, която до момента нито се е свързвала официално, нито е кандидатствала за членство в асоциацията, уточниха от браншовата организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във