Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Застрахователите на "Вера Су" ще покрият разходите на държавата

Застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг "Вера Су" поеха ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна, съобщи транспортният министър Христо Алексиев.

„От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни и то като се поемаха огромни рискове“, отчете изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов.

Той добави, че в малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни, са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е  достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

„Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове“, обясни министър Алексиев.

По-рано стана ясно, че заседналият кораб край Камен бряг не може да бъде спасен. Състоянието на плавателния съд е изключително компрометирано и той вече се води за потънало имущество. В следващите дни се очаква корабособственикът да обяви, че изоставя кораба или че предприема някакви други действия. Към момента не може да се определи състоянието на товара. Разглеждат се няколко опции за погубване на товара - чрез измиване от морето, разпад на място или депониране на определени места, ако отварянето на люковете се окаже невъзможно. До началото на ноември обаче едва ли ще се пристъпи към такива действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във