Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Застрахователят на "Астрал холидейз" ще плати на потърпевшите

Министърът на туризма Николина Ангелкова свика този следобед извънредна среща с ръководството на "Астрал Холидейз" и застрахователното дружество "Уника" АД. Причината е обявеното прекратяване на дейността и започването на процедура по несъстоятелност на туроператора.

„Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД има валидна застраховка със застрахователната компания „Уника“ АД. Лимитът на полицата е 700 000. лв. и е за срок до 14.11.2019 година. Има валидна застраховка така, че да не са поставени под риск клиентите на „Астрал”, които са си закупили туристически пакети или други услуги от агенцията", каза Ангелкова на пресконференция. 

Министърът подчерта, че всички законови изисквания на туризма са спазени, а размерът на застраховката ще покрие всички претенции. Застрахователят е поел ангажимент да плати спешно особено за клиенти, на които им предстоят пътувания до края на седмицата, да им заплатят претенциите и да преценят дали да осъществят пътуването си, или не.

"Максимално ще съдействаме на всички, така че да няма ощетени клиенти във връзка с обявяването на тази несъстоятелност", добави Ангелкова. 

Изпълнителните директори на туроператора Христо Гълбачев и на "Уника" Николай Генчев обявиха, че претенциите са за 350 хил. лв. А 51 души са в чужбина в момента, и под 200 туристи имат предплатени почивки в следващите дни.

Клиентите могат да кандидатстват за обезщетение чрез сайта на "Уника", чрез единния й телефон, както и в офисите на застрахователя и на "Астрал холидейз". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във