Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Защо се работи с тежка техника край Рилските езера

В района на Рилските езера стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия, да може да се възстановяват тези ерозирали участъци. Това е официалната позиция на Красимир Андонов - директор на Национален парк "Рила" за публикуваните снимки на тежка техника, която работи по терена около "Бъбрека'.

Багерът е качен на самоход и може да се види, че няма никакви увреждания. "Няма да се разкопава, няма да се разорава, както се спекулира. През юли и август има голям туристически поток, това е дестинация, която привлича много посетители. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи един малък участък, където не можеше да се работи ръчно, но е предвидено като цяло материала да се качва с коне", увери Андонов. 

Снимките на багера бяха качени в социалните мрежи и предизвикаха възмущение, защото не бе изяснено веднага дали има строителни дейности край "Бъбрека" и как тежката машина е стигнала до мястото.

От следващото лято обаче до Седемте рилски езера ще може да се стига само по изрично маркираните пътеки, по които туристите ще бъдат насочвани и които ще имат парапети, за да не се отклоняват посетителите и да нанасят вреди на чувствителни участъци от природата.Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнените места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. Ще се спира потокът от туристи по алтернативни трасета, както и ще се затвори достъпът до нерегламентирани пътеки

Рехабилитационно-възстановителните дейности се изпълняват съгласно одобрен идеен проект за „Оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на необходимите съоръжения за ограничаване на туристопотока по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. „Рилски езера. Предприемат се необходимите мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район - циркуса на Седемте езера.

Дейностите включват поставяне на парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки; изграждане на дървени мостчета и скари и поставяне на трошено-каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут. Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване съществуващ скален материал. Също тока ще се извърши оформяне на маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета за предотвратяване на влошаване на състоянието на природното местообитания 3130 - Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност.  Ще се затвори достъпа по нерегламентирани пътеки. Ще се изготвят и монтират на указателни и информационни табели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във