Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Защо плащате безропотно в чужбина, а тук искате да става "под масата", пита Борисов

S 250 a09eddf4 7443 4c49 8255 ec585607b141
S 250 b6d66527 4430 414c b671 55ad6addf633
S 250 47b504f8 a66e 4e2c 85f4 1483938f381d

Искаме сивият сектор да излезе на светло. Целта на наредба H-18/е такава. Искате да няма Наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате "на черно" доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

"Когато държавата тръгне да не изпълнява своите функции, изведнъж става проблем. Напоследък забелязвам странно поведение сред хората- говори се непрекъснато и по всякакви теми "къде е държавата", а когато държавата излезе да изпълни своите функции, да въведе правила, изведнъж става голям проблем. Нали искаме сивия сектор да излезе на светло? Е как да стане без ред и правила? Вие знаете ли колко милиони обороти се укриват? Ама после бизнесът иска да плащаме чартъри на закъсали туристи, по-високи пенсии", коментира премиерът.

Борисов се чуди, че хиляди българи си "плащат безропотно" в Турция и Гърция, но в България предпочитат това да става "под масата".  Той подчерта, че е важно да се хванат укритите доходи, за да има повече пари за пенсии и други социални плащания. На държавата й трябват средства, за да смени тръбите на водопроводната мрежа в страната. 12 милиарда лева са сметките на сектора, за да се смени цялата ВиК мрежа. 

"Кой пести вода в България. В кои хотели в Европа се пие вода от чешмата", недоумява той.

 Бойко Борисов настоя също търговците публично да говорят кое им пречи.  

"Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна", каза премиерът и попита колко иновативен е този бизнес, че оборотите му достигат до Макао и се връщат пак в България?", попита той. 

Премиерът обясни, че целта на тол системата е който повече троши, да плаща повече. Относно новия държавен ВиК холдинг, той посочи, че това е просто оперативно решение. "Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Какво е отношението към водата в България? Кой пести вода, по селата чешмите текат, за да не замръзват", уточни Борисов.

Премиерът бе категоричен, че не иска да се затварят въглищните централи заради зелената сделка. 

"Камините от елитните квартали бълват вредни емисии. По-лесно ни е обаче да кажем, че в циганските квартали печките горят.  Защо в Париж не пушат или в Лондон не пушат?", попита Бойко Борисов.  


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във