Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Защо пенсиите не се преизчисляват служебно?

За тези хора, които са се пенсионирали с година по-рано, те след пенсионирането си получават с 5% по-ниска пенсия до края на живота си, обясни омбудсманът.

Редно е пенсиите да бъдат преизчислени служебно, за да не се струпват хората да подават заявления в НОИ в условията на пандемия, настоя омбудсманът Диана Ковачева.

Повод за препоръката на обществения защитник са десетките сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се изменя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд.

"Преизчисляването на пенсиите засяга 172 200 души по данни на НОИ. Намираме се в пандемия. За хората не е докрай ясно кой отговаря на условията и кой – не. Срокът е до 30 септември и вероятно хора ще се струпат пред офисите на НОИ да подават заявления за преизчисление. В условията на пандемия това не е удачно. Редно е да бъдат преизчислени служебно. Вероятно НОИ знае кои са хората, на които трябва да се актуализират пенсиите. Редно е да се положат усилия да се облекчат пенсионерите, така че по-лесно да стигне до тях тази актуализация. Миналата година имам над 20 000 случая на хора, които са се оплакали с подписки от ниския размер на пенсията и най-вече от проблема с необходимостта пенсията да бъде над прага на бедност“, коментира Ковачева пред Би Ти Ви. 

Омбудсманът подчерта, че е приета и допусната жалбата ѝ до Конституционния съд за текстовете в Кодекса за социално осигуряване, които наказват хората, които се пенсионират с година по-рано въпреки натрупания необходим стаж.

"За тези хора, които са се пенсионирали с година по-рано, те след пенсионирането си получават с 5% по-ниска пенсия до края на живота си. Това не е справедливо. Не бива да бъдат наказвани до края на живота си. Сезирала съм Конституционния съд и се надявам на справедливо решение“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във