Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Защо отстраниха Златев от първата позиция в "Лукойл България"?

След отстраняването на Валентин Златев от върха на "Лукойл България" и новината, че той вече е на друга позиция, от която ще координира работата на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България", се появиха и информации за евентуалните причини, довели до смяната му. Според една от версиите, тиражирана от разследващите журналисти от "Биволъ", причината се крие в източването на "Лукойл" чрез сделки със земи за бензиностанции на компанията. Според това разследване, от "Лукойл" са източени над 45 милиона лева.

Схемата била следната: фирма, чийто собственик е офшорна компания, купува земята от частни лица или от община, и по-късно я препродава на "Лукойл" с печалба. Впоследствие бензиностанцията била построявана от небезизвестната "Джи Пи Груп", също на печалба. Макар и собственост на офшорка, фирмите-купувачи на земя били свързани със строителя, става ясно от разследването.

През есента на 2018-а "Биволъ" е разследвал няколко такива сделки, извършени от фирмата "Пи Ай", собственост на офшорка. Пълномощник на "Пи Ай" е Велизар Радев, който е съсобственик в "Джи Пи Строй", заедно с един от акционерите в "Джи Пи Груп" Георги Василев. Според публикацията, “Пи Ай” е продала на "Лукойл" имоти за над 17 млн.лева, които е закупила за около 8 милиона лева. Сделките се извършвали в цялата страна - Варна, Провадия, Тетевен, Кюстендил, Ботевград, Велинград, Каварна, Дряново, Троян, Горна Малина. Като пример се посочват сделките в Дряново, където земята е закупена от общината за 90 000 лева, а е препродадена на "Лукойл" за  1 186 473 лева. Подобна е сделката и в община Горна Малина, където имот, продаден от общината за 180 000 лв., е бил препродаден на "Лукойл" за 1 448 534 лева.

Сред фирмите-купувачи, изброени в публикацията на "Биволъ", е посочена и фирмата “Кампанела”, която е препродавала с печалба на "Пи Ай", а "Пи Ай" е препродавала земите на "Лукойл". "Кампанела” е на Владимир Житенски, другия съсобственик на “Джи Пи Груп. Посочена е и компанията "Итърнити", която до ноември 2018 г. е собственост на Георги Василев, а след като той получи обвинение за пране на пари заради скандала "Джи Пи Гейт" тя е прехвърлена на посочения по-горе Велизар Радев. Прави се и уточнението, че когато “Итърнити” е извършвала сделки през 2006-2008 г., тя е била собственост на офшорката от Белиз “Болкан Инвестмънт енд Трейд” и се е представлява от адв. Велизар Радев. Същата офшорка - “Болкан Инвестмънт енд Трейд” е притежавала и “Пи Ай”, което говори за един команден център, отбелязва "Биволъ".

Според неговата публикация, за кратко време “Итърнити” е закупила имоти в над 40 локации в страната за общо 54 375 287 лв., които са препродадени на "Лукойл" за общо 91 303 308.82 лева. Чистата печалба била 36,9 млн. лева, а пасивите от сделките за "Лукойл" са 45 893 875 лева. В схемата влизала и самата “Джи Пи Груп”, която строи бензиностанциите и доставя оборудване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във