Банкеръ Daily

Здравният министър

Защо недоволните не замеряха с яйца онези, които докараха болницата до това положение?

Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?" . Това попита здравният министър Кирил Ананиев в студиото на Нова телевизия, след като в началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместничката му Жени Начева. Служителите в болницата не са получавали заплати от февруари. 

"Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев.

Той напомни, че болниците във Враца и Ловеч в продължение на 13 и повече години се водят във фалит, и изтъкна, че са източвани милиони.

В същото време той беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца: "Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи". 

"Вкарахме оздравителните планове и започнахме преговори с инвеститорите. Още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца", допълни той и призова лекарите да се върнат на работа. 

Министърът поясни, че още през декември ресорното му министерство е започнало акция заедно с  Главна прокуратура и МВР: "Направили сме проверките и сме изпратили документацията в прокуратурата. Те са влезли в 21 болници, в които са установени порочни практики. Прокуратурата е единственият орган в момента, който може да каже чия е вината". 

Ананиев коментира случая с пациентка, която почина, след като от болницата й поискаха 10 000 лева, за да си плати за аортна клапа: "Смъртта на тази жена не е свързана с това, че не й е сложена съответната клапа. Тя е имала множество заболявания и смъртта й е дошла от тях". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във