Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Защо не удължиха срока за доходите на физическите лица?

Защо срокът за подаване на декларации за доходите и плащането на данъка от всички физически лица не бе удължен също до 30 юни тази година, а това бе направено само за еднолични търговци и земеделски стопани, избрали да се облагат като такива. Това попита КНСБ в писмо до финансовия министър Владислав Горанов от началото на април след становище на НАП, в което се разясняват разпоредби от закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Според синдикатите срокът за подаване на декларации от физически лица за доходи от трудови отношения, наеми и др. също следва да се отложи до 30 юни.

"Оставяме със съмнения дали предвид изолацията и усложнената ситуация е правилно гражданите да се налага да посещават гишета и пощенски служби, за да подават декларации и плащат данъци. Вземаме предвид, че не всички имат възможност да направят това чрез онлайн подаване на декларации и електронно изплащане на дължимите суми. За всички, които не могат да го направят, а и за служителите, които ще ги обслужат, това според нас е поемане на ненужен риск", казват от КНСБ.

Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни.  Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, тези лица следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във