Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Защо не купуваме азерски газ, щом е с 20% по-евтин от руския?

На 24 юни на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз"  за утвърждаване на цена за месец юли.

Още веднъж да попитам, след като е ясно че прогнозата на Булгаргаз за цената на природния газ, което беше установено и от омбудсмана, ще бъде ревизирана нагоре и трябва да отговаря защо? Защо не купуваме целия обем от азерски газ, който е над 20 процента по евтин от руския и така да намали цената на микса и шефът на Булгаргаз е лично отговорен, защото всеки консуматор може да приеме за "справедлива" цената, която пазарите налагат, но не тази която ние трябва да плащаме заради личните "качества" и "зависимости" на един или друг чиновник, коментира анализаторът Илиян Василев на страницата си във Фейсбук. 

"Опита се да манкира че гръцката система нямала капацитет и като му доказаха с данни от платформата "Призма" за наличието на незаети капацитети, че това е лъжа, започна да се чуди кому да прехвърли отговорността за собствените си грешки на интерконектора. Проблемът тепърва ще се изостря и той тайно се надява интерконекторът да закъснее, за това и прави всичко възможно да го забави, защото 100 км вече са положени, и до края на годината, строителните работи ще завършат. А Николай Павлов не може да приеме природния газ, защото трябва да ограничи покупките на руски газ и в последната година на текущия договор, когато трябва да се договори нов", коментира Василев и допълни, че  е известно, че при руснаците "ползите" за посредниците са функция на обемите, които се купуват.

Според него това  е наследството на Борисов - "Булгартрансгаз направи Турски поток, Булгаргаз купува руски газ игнорирайки азерския". "Цялата работа е, защото природният газ ще стигне до Мариците и там свършва монопола на Газпром", коментира той.

"Румен Петков няма да му помогне, нито Делян Добрев, нито известния нефтен олигарх, близък до Борисов", смята анализаторът.

На 24 юни на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз"  за утвърждаване на цена за месец юли.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов изрази съгласие с изводите и констатациите в доклада.  Той поясни, че след внасянето на заявлението на 10 юни. котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива. От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

"Независимо от това цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изрази тревогата на регулатора, че високият ръст на цените на горивата неизбежно ще наложи сериозна корекция в ценовите решения, които Комисията предстои да приеме на 1 юли, както по отношение на цената на природния газ, така и за цените на топлинната енергия.

"Данните за рязкото увеличение на цените на природния газ и на петрола на международните пазари, както и ценовият ръст на квотите за въглеродни емисии означават, че регулаторът предстои да приеме решения, с които от 1.07 се предвижда сериозно увеличение на цените за потребителите на природен газ и на топлинна енергия. Това са трудни и крайно нежелани от Комисията решения, тъй като те ще се отразят негативно на потребителите, и регулаторът е напълно наясно с това. В същото време регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и  природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във