Банкеръ Weekly

шуробаджанащина

Защо мъжът на Цачева кацна в РВД

От плевенските гробища до небесното движение

.

На всички вече стана ясно, че няма никакво значение какви качества и способности имаш, за да бъдеш назначен на работа в "Ръководство на въздушното движение". Важното е да разполагаш с пари или да си близък с управляващите. От години "БАНКЕРЪ" пише, че има сериозен проблем с назначенията в администрацията на държавното предприятие, който нанася сериозни вреди на основната му дейност. Сега обаче положението започва да става неудържимо, споделиха източници на вестника.

В момента в РВД тихомълком тече процес на уволняване на стари кадри. Целта е простичка - да се освободят места за новите претенденти. По неофициална информация тарифата за длъжност в администрацията е около 50 хил. лв., а за ръководител полети - 100 хил. лв., макар че за последната позиция няма чак толкова голям наплив от желаещи. Далеч по-сладко е сред "чантаджиите" - от 9 до 17 ч. си клатиш краката в кабинета или пиеш кафе (за пушачите дори има осигурени специални печки в задния двор на синята сграда край летището), обядваш в стола, а после си тръгваш в добро настроение и в очакване на фиша със заплатата и бонусите. Служители в предприятието разказват, че напоследък то съвсем е заприличало на поп фолкклуб в петъчна вечер - гримирани млади дами, с къси поли, екстеншъни, джипове и шофьори. 

Другият вариант да се уредиш на служба е да си близък до управляващите. В момента думата в РВД няма министърът на транспорта Ивайло Московски, нищо че на хартия му се води принципал. Там командва Цветан Цветанов, заместник-председател на партията, която дойде на власт с обещания да се бори с корупцията. Неговият семеен приятел Илия Манолев - съпруг на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, бе назначен за заместник генерален директор, отговарящ за административната дейност. Откакто заема тази длъжност, точно Манолев има тежката дума при подбора на кадрите, а не генералният директор Деян Динев. И независимо че е завършил техникум за физкултура и спорт в Правец и е магистър във ВИФ "Георги Димитров" (сега Национална спортна академия), оцелява в началническото кресло от доста дълго време.

Може и да е съвпадение, но в борда на РВД е Десислава Замфирова - началник на кабинета на Цветан Цветанов по време на престоя му в предишния кабинет на Бойко Борисов. Там е и Весела Василева Карамилева-Тодорова. Тя е от Добрич, където от 2007-а до 2011-а бе общински съветник от ГЕРБ и е съпруга на бившия заместник-директор на Националната агенция за приходите Тодор (Тошко) Тодоров. Неговото име нашумя след един телевизионен дебат на 24 март 2009-а, където се изявяваше като икономически експерт на ГЕРБ. Часове по-късно тогавашният премиер Сергей Станишев го посочи като човек, срещу когото има подадени сигнали до прокуратурата и до парламентарната комисия за борба с корупцията за прикриване на данъчни нарушения и участие в схеми за източване на ДДС. Според публикации в медиите Цветан Цветанов и Тошко Тодоров са стари познайници от времето, когато единият е бил в МВР, а другият в данъчното в Добрич. Твърди се също, че точно Цветанов го е предложил за експерт на партията и пак той го е накарал да се яви на дебата в телевизионното студио.

Сега компания на тези "знатни" особи ще прави и съпругът на Цецка Цачева - Румен Данговски. От началото на тази седмица той е назначен на работа в "Ръководство на въздушното движение" като експерт в сектор „Инвеститорски контрол”, отдел „Управление на собствеността” към дирекция „Управление на собствеността и обществените поръчки”. Човекът преди това е отговарял за устройството на гробищните паркове в Плевен, така че макар и малко все пак има някакво отношение към небесните работи. После е бил експерт и в "Булгартабак", така че явно пасва като дялан камък навсякъде. Сега се чака само пенсионирането на шефа на отдела  Златко Пателов,  за да "излети" Данговски към по-висока длъжност, респективно и към по-висока заплата. Иначе чиновници от предприятието били развеселени от комичната ситуация, при която административният шеф Илия Манолев се преструвал в стола, че не познава Румен Данговски, при все че неколкократно преди това засичали двамата заедно. 

Друг много близък приятел на Цветан Цветанов - певецът Веселин Маринов, също нареди дъщеря си Йоана в РВД. Тя е в правния отдел, нищо че според сайта на Висшия адвокатски съвет е скъсана на втората част от писмения изпит за адвокати. Както се казва, в държавната фирма юристи много, все ще има кой да върши и нейната работа. Още повече че ако се вярва на шушуканията по коридорите на предприятието, младата дама била бременна в третия месец. В тази връзка е добре да се спомене, че социалната политика на РВД, за разлика от кадровата, е стриктно европейска. При раждане на дете на всеки служител се полага еднократно 2500 лв. плюс месечна социална помощ за отглеждането му до двегодишна възраст в размер на две минимални работни заплати, които днес се равняват на 720 лева. Всички тези придобивки са само допълнение към предвидените по закон помощи. И към полагаемата се заплата от 3000 лв., която с допълнителните екстри - купони за храна, пари за гориво и дрехи и т.н., достига до 4000 лева.

Във "въздушното" предприятие отскоро работи и съпругата на завърналия се в управата на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов - Десислава. Тя също е експерт в отдел  „Управление на собствеността на РВД“.

Експерт в компанията е и племенникът на заместник генералния директор Илия Манолев - Григор Миланов.  Ако пък върнем лентата малко назад, към партийните назначения на ГЕРБ в " Ръководство на въздушното движение" може да прибавим и съпругата на разследвания ексшеф на ГДБОП Станимир Флоров - Венета, Кирил Граховски - бивш служител на ДАНС и близък с кмета на Каварна Цонко Цонев, Любомир Велчев - племенник на заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, Любомир Андреев - син на председателя на Съвета на старейшините на ГЕРБ Николай Андреев и редица други партийни активисти.  

Според последни информации, като експерт  в дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване” се е уредила и Велислава Бейтс. Тя е жена на Матю Бейтс - учител по голф, който работи за медийния бос Красимир Гергов.  Госпожа Бейтс е бивша стюардеса в авиокомпания Wizz air, а после е маркетинг мениджър на интернет магазин за продажба на облекла и парфюми.

Най-интересното сега е дали новото лоби, което се оформя, ще измести старото, свързано с коалицията между БСП и ДПС. Факт е, че назначенията в РВД вече предизвикват далеч по-голям медиен интерес, отколкото преди няколко години, когато единствено "БАНКЕРЪ" пишеше какво всъщност се случва в синята сграда край столичния аеропорт. Което подсказва, че тепърва ще има удари под кръста. А ако всичко утихне мирно и тихо, явно двете страни са се разбрали в полза на взаимния интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във