Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Защо изритаха кметицата на "Слатина"

Районните кметове в София не оцеляват дълго. А откакто управлението на столицата пое Йорданка Фандъкова, мине не мине някой друг месец, и й се налага да смени поредния местен началник. Само за година тя отстрани кметовете на столичните райони "Витоша", "Изгрев" и "Триадица" - Стойко Дуков, Димитър Димитров и Стоян Начев, след като бяха "хванати" от инспектората с различни нарушения.


Преди дни Фандъкова временно се раздели и с кметицата на "Слатина" Антоанета Апостолова тъй като след проверка на вътрешния контрол в общината, бяха открити нарушения при управлението в района. Засега Апостолова е отстранена за времето, докато държавното обвинение не се произнесе по тези сигнали.


Вътрешната проверка е разпоредена от Фандъкова, след като в столичното кметство са постъпили сигнали от граждани по повод на ремонта на парк "Слатина". На този етап общината се въздържа да съобщава детайли от "прегрешенията" на Апостолова. Пред в."БАНКЕРЪ" Фандъкова каза, че най-сериозните й нарушения са свързани с участието на фирми на роднини на общински служители (включително и на заместник-кметове), които са спечелили обществени поръчки за ремонти и строителство. Но не се е потвърдила първоначалната информация, че и синът на Апостолова е участвал със своя фирма в тази работа. Но при проверката се е оказало, че има други съществени пропуски в дейността на районната кметица. На този етап обаче те няма да бъдат огласявани, тъй като не е работа на кмета да оправдава или обвинява.


Засега от всички пристигнали в общината сигнали безспорно потвърдена е информацията, че еднолично дружество, собственост на бащата на заместник-кмета на "Слатина" - Станка Методиева, се е класирало като фаворит за... шест обществени поръчки. Става дума за ремонти на детски градини и училища, които са за различна стойност. Самата Методиева също е отстранена от длъжност.


На този етап сред доказаните прегрешения на Апостолова е фактът, че тя се е разпростирала досега нашироко с представителните разходи. По принцип на всеки районен кмет годишно му се полагат 480 лв. за тази цел, а според документите в района за 2012-а Апостолова е осчетоводила 1020 лв. по този параграф.


Апостопова вече е оспорила част от констатациите в доклада на проверяващите. Тя била подала сигнал до полицията срещу главния счетоводител на района, в който го обвинява във фалшифициране на документи. Бившата кметица отрича констатациите на проверяващите и ги определя като "тенденциозни".


Свързахме се със заместник градския прокурор на София Роман Василев, в чиято компетенция е работата по този сигнал. Пред в. "БАНКЕРЪ" той каза, че знае за назначената проверка, но подробности по нея все още не могат да бъдат огласявани.


Докато нещата около "прегрешенията" на Апостолова се изяснят, за временно изпълняващ длъжността кмет на "Слатина" е назначена досегашната й заместничка Наталия Стоянова.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във