Банкеръ Daily

КЕВР проучва:

Защо цените на борсовия ток продължават да са високи?

Високата цена на тока успя да вдигне на бунт бизнеса в България. След като във вторник работодателите поискаха наред оставки в енергетиката, то в сряда стана ясно, че Комисията за енергийно и водно регулиране започва да проучва и да търси има ли нарушения на енергийната борса.

Работна група на регулатора проверява интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия през периода 15 юли - 15 август тази година. Изискана е подробна информация от ТЕЦ "Марица изток 2", от ЕСО и от "Българската независима енергийна борса", която да покаже дали неучастието на генериращи мощности на ТЕЦ-а на пазара "Ден напред" влияе върху динамиката на цените на едро на електроенергията. Трите дружества следва да предоставят информацията в 10-дневен срок. Ще се изготви доклад, въз основа на изводите от който регулаторът ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение.

Днес от Асоциацията на индустриалния капитал в България съобщиха, че пращат високата цена на тока на ДАНС и МВР, защото подозира, "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност" след спирането на първоешелонните предприятия.

Според председателят на АИКБ Васил Велев предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират и това е причината за протеста на работодателите.

"Ще блокираме Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия. Няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев. Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., КЕВР е дал референтна цена за 119 лв. По думите му има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват. Направени са, за да се манипулира борсата.

Асоциацията вече е предупредила, че не трябва да се свързваме със скъпия гръцки пазар, а с евтиния румънски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във