Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Защо "Булгартрансгаз" не разшири газохранилището в Чирен?

Проектът разширение на Чирен нито изисква огромни средства, иде реч за около 50 милиона евро максимум, нито пък рентабилността не е гарантирана, смята анализаторът.

Сега се вижда колко престъпно е било безхаберието на ръководството на Булгартрансгаз, което продължи "традицията" на нищоправене по темата разширение на газохранилището в Чирен. Повече от 12 години са плановете и ... нищо. Проектът за разширение на Чирен бие с много дори интерконектора с Гърция по забавяне. При интерконектора, поне след 2015 години нещата някак тръгнаха. Това коментира на страницата си във Фейсбук анализаторът Илиян Василев. 

"Проектът разширение на Чирен нито изисква огромни средства, иде реч за около 50 милиона евро максимум, нито пък рентабилността не е гарантирана, тъй като търсене на капацитети за съхранение многократно надвишава предлагането. След огромен натиск, накрая прокараха няколко нови сондажа, но далеч от планирания капацитет от над 1 милиарда кубически метра. Защо го правят?", пита той. 

Според него причината е, че  липсата на капацитети за съхранение ограничава възможностите за внос на втечнен природен газ, който изисква значителни мощности за съхранение.  "Ерго пречи на конкурентите на Газекспорт? Това касае основно американския втечнен газ и възможността за сключване на дългосрочни контракти. Забележете това не касае само България, но доколкото в региона газохранилищата  са кът, касае възможностите за радикална конкуренция на тръбопроводния газ от страна на втечнения природен газ", обясни анализаторът.

Според нето така се намалява "свободните" за конкуренти /включително азерски/ капацитети за съхранение, които се използват от Булгаргаз за балансиране през зимата и пътьом пазят монополните позиции на местния партньор на Газпром - Булгаргаз и неговата зависимост от дългосрочни договори за доставка на тръбен газ от Газекспорт.

"Направете сметка сами - Булгаргаз държи близо 90 процента от достъпния капацитет на ПГХ Чирен, за да съхранява /през 2021 година/ само тръбопроводен, тоест руски газ. Едно карго ВПГ е условно 100 милиона кубически метра, няма къде конкурент на Газпром да вкара ВПГ и да го съхрани, за това се налага да се правят комбинации с гръцки и румънски търговци, които да се разпределят ВПГ карга за да няма особени нужди от съхранение извън терминалите", подчерта Василев..

Той припомни, че от Булгартрансгаз са похарчили 3 милиарда лева за да направят газопровод, който единствено обслужва Газекспорт, а сега се готвят да похарчат още 250 милиона лева за нов интерконектор със Сърбия, за да легитимират грандкорупционния проект Балкански поток /репутационната щета за  Булгартрансгаз  за години напред/ и възможността за доставки на неруски газ, с което може да бъдете сигурни, че следващите 10 години няма да видим нито дивиденти, нито данъци от печалба, но нямат 100 милиона лева за най-рентабилната и смислена инвестиция, която ще носи сигурни приходи за години напред?

Facebook logo
Бъдете с нас и във