Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАЩО БЕ ОТЛОЖЕН КОНКУРСЪТ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ?

Ще поискаме от двамата кандидати за изграждането на АЕЦ Белене да подобрят офертите си, тъй като досегашните им предложения са неудовлетворителни по отношение на цена, време за строеж и технически параметри, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на пресконференция, свикана във вторник 18 (юли). Стана ясно още, че комисията на Националната електрическа компания (НЕК) ще преговаря с двамата кандидати - руската Атомстройекспорт и чешката Шкода Алианс, за исканото от министерството намаление на цената, съкращаване на сроковете за изграждане и изясняване на възможностите за използване на доставеното вече оборудване на площадката в Белене.
Всъщност в края на май комисията поиска сроковете за строителството на двата блока в бъдещата атомна централа да бъдат намалени с по две години. И двамата кандидати тогава се съгласиха и приеха да пуснат в експлоатация първия блок за шест, а втория за осем години. Според министър Овчаров обаче времето на строежа може да се съкрати още, а намалението на цената било съвсем малко и не удовлетворявало българската страна.
Не би следвало параметрите за доизграждане на една централа да са толкова близки до цената за строеж на нова, категорично заяви министърът, както и, че основният проблем остава свързан с цената на инсталиран киловатчас. Но какви са последните предложения на руснаците и чехите така и не се разбра. Не бе уточнено и каква е направената до момента отстъпка, нито доколко параметрите на офертите в българския конкурс съответстват на последните ядрени търгове в света. Румен Овчаров допълни единствено, че предложенията на двамата кандидати не са много близки и че се различават доста в техническите си параметри. Колкото до възможността Шкода Алианс да дострои първия блок, а Атомстройекспорт да изгради втория, според него подобна екзотика е изключена.
Засега и от Атомстройекспорт, и от Шкода Алианс отказват да коментират българските искания, но по информация на в. БАНКЕРЪ и двете компании са готови да продължат преговорите. Със сигурност новият кръг може да започне в началото на август и би трябвало да продължи поне месец. Така че избор на победител в конкурса можем да очакваме най-рано в началото на септември. Ако и подобрените оферти не отговарят на очакванията на енергийното ведомство, не е изключено процедурата да бъде прекратена. Министър Овчаров обаче отказа да разглежда тази възможност и изрично уточни, че засега се работи по тази процедура.
Съобщението за удължаването на конкурса за Белене не изненада особено експертите в бранша. Повечето от тях прогнозираха, че краен срок за приключване на преговорите няма да бъде обявен, а изборът ще стане ясен едва след огласяването на решаващия септемврийски доклад на Еврокомисията за членството на страната ни в ЕС. Такъв ход е напълно логичен, още повече че в последния евродокумент ядрената ни безопасност получи жълт картон. А изграждането на новите атомни блокове с руски реактори тип ВВЕР-1000 едва ли би се приело добре от неядрените държави в общността. В този смисъл управляващите могат да се застраховат, отлагайки въпросите около новата българска АЕЦ за времето, когато срокът за присъединяването ни към Евросъюза ще е окончателно определен.
Според други специалисти пък победителят в конкурса няма да бъде избран, докато не приключат преговорите с Газпром за цената на транзита на руското синьо гориво през нашата територия. По този начин българската страна ще разполага с добра възможност да оттъргува по-изгодни условия в газовата сфера.
Има и такива, които обясняват отлагането с много силен външен натиск. Руският е добре известен и мнозина от икономическите и политическите наблюдатели у нас смятаха, че Атомстройекспорт и Газпромбанк са предопределените победители в надпреварата. От подобна перспектива не са очаровани в Европа и особено консорциумът Фраматом, обединяващ френската Арева и германската Сименс. Преди обявяването на конкурса той имаше интерес към изграждането на централата в Белене, но не подаде оферта. Предлаганият от Фраматом реактор IPR е с мощност 1350 мегавата (усъвършенстван ядрен реактор от второ поколение), само че е твърде мощен за нашата енергийна система и не би могъл да работи в синхрон. Между другото нито Берлин, нито Париж са ратифицирали договора ни за членство в ЕС.
Не по-малко реалистична е и възможността за натиск от САЩ. Причините могат да са както политически, така и чисто корпоративни. Политическите са сходни с тези на Евросъюза - опасения за избрания тип руски реактор ВВЕР-1000 и силната енергийната зависимост на България от Русия. Корпоративните пък са свързани с американската ядрена компания Уестингхауз (независимо че в края на януари тя бе купена от японската корпорация Тошиба). Уестингхауз получи лиценз и вече предлага за промишлена експлоатация новия си ядрен реактор от трето поколение IP 1000, който е с несравнимо по-високи характеристики по отношение на ядрената безопасност и експлоатационните си параметри от руския ВВЕР - 1000.
Впрочем и самият доклад за ядрената безопасност може и да е в основата на сегашното отлагане на конкурса за АЕЦ Белене. Според участниците в оценъчната комисия на НЕК този документ на руската Атомстройекспорт се нуждаел от допълнителни уточнявания и доработки, за което било необходимо време. Съответният доклад от чешката оферта не трябвало да се допълва и коригира.
Каквато и да е истината за удължаването на конкурса, то може да изиграе своята положителна роля и правителството да получи едно доста по-изгодно предложение за втората ни атомна централа. Подобрените оферти едва ли ще предвиждат по-кратък срок за пускането на двата й ядрени блока,тъй като фиксираните шест и осем години в момента са на ръба на реалните възможности за изграждане на подобно съоръжение.
Малко вероятно е двамата кандидати да предложат нещо повече и за използването на доставеното в Белене оборудване. В това отношение и двете оферти са направо изпилени, отбелязват осведомени.
Единственото, което наистина може да се очаква, е да се намали с малко цената на инсталиран киловатчас. Това, изглежда, е целта на министър Овчаров, който заяви, че при исканията за едновременно намаляване и на цената, и на срока на строежа преговарящите имат нещо предвид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във