Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Защитените зони - трън в очите на бетонджиите

S 250 50a08952 45c5 4136 a291 7f8f21d824bd
S 250 d6b33e07 6dd9 40f9 9b30 15e3e692b9b6

Многогодишната битка на природозащитните организации за "очертаването" на защитени зони по Черноморието, която среща неимоверен отпор от инвеститори и държава, се увенча с известен успех. В последните дни на своето управление вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов попари мераците на феновете на бетона, обявявайки няколко защитени територии.

Заплахите от миналата седмица на кмета на Царево Георги Лапчев за завеждане на съдебно дело, с което да „ревизира“ заповедта на Сандов за обявяването на защитена зона "Корал", очевидно не впечатлиха особено вече бившия министър. Нещо повече, той обяви и нова защитена зона - "Камчия".

Така на практика приключи висящият с десетилетия казус със зоната от европейската мрежа "Натура 2000" край река Камчия и на този етап бе ликвидиран опитът на маса управници за разрешаване на строителството в района.

Сандов на практика възстанови ограниченията за строежи, които

мистериозно "изпаднаха" от една заповед

в началото на миналата година по пътя от екоминистерството до Държавен вестник. (бел.а. Скандалната заповед, чрез която екс министър Емил Димитров-Ревизоро взе, че отмени изричната забрана за строителство в  имотите, намиращи се в най-големия комплекс от дюни - в Камчийски пясъци, бе публикувана в Държавен вестник на 19 януари 2021 г.) Тази тема „Банкеръ“ подробно разгледа в публикацията си „Игра за последно десет...или за 250 милиона?!“ от 26 януари 2021 година.

Сега района на устието на река Камчия попада под защитата на екологичната мрежа "Натура 2000" и обхваща близо 129 200 декара, от които 7500 дка морски пространства. В територията му влизат землищата на селата Близнаци, Дъбравино, Круша, Китка, Равна гора и Садово, община Аврен, селата Венелин, Горен чифлик и Гроздьово, гр. Долни чифлик, селата Ново Оряхово, Нова Шипка, Пчелник, Старо Оряхово и Шкорпиловци, община Долни чифлик, област Варна.

Целта на зоната е да опазва постоянно

"покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, тинесто-песъчливи крайбрежни площи,... обширни плитки заливи, зараждащи се подвижни дюни и такива по крайбрежната ивица (бели дюни), неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни), облесени дюни, както и подводни морски пещери".

Под защита в тази зона ще са също така алувиални, крайречни смесени и панонски гори. Както и опазването на местообитанията на няколко вида бозайници, риби и безгръбначни.

Ще напомним, че заради неизпълнение на задълженията на страната по европейската директива за местообитанията  Еврокомисията заведе дело срещу България в Съда на ЕС. По-конкретно причината бе, че крайният срок за издаване на "заповедта за зона "Камчия", в която да бъдат включени посочените допълнителни режими на защита, е изтекъл още в далечната 2014 година.

Борислав Сандов смята, че сега, с издадената от него нова заповед, е възможно да не ни бъдат наложени санкции.

И при "Камчия", както и при „Корал“,

са забранени редица дейности. В  определените граници на защитената зона не могат да бъдат провеждани състезания с моторни превозни средства, да се движат мотоциклети, ATV-та, бъгита извън съществуващите пътища. Забранява се умишленото разпространяване на неместни видове, отводняването на крайбрежни ивици на реки и блата, увреждането и унищожаването на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюните, изграждането на постоянни конструкции, търсенето и проучването на полезни изкопаеми и др.

Забраната, която влиза в сила от 1 март следващата година, обхваща и преминаването или паркирането на превозни средства, ремаркета, полуремаркета, кемпери и каравани, а също и риболовът с хрилни мрежи.

Любопитен е фактът, че въпреки сериозното забавяне за заповедта за зона "Камчия" и реалната опасност от налагането на европейски санкции, едва преди две седмици регионалната екоинспекция към Министерството на околната среда и водите успя да разгледа за първи път документацията за възстановяване на защитена местност "Камчийски пясъци". 

Покрай цялата скандална история

се събра голямо недоволство. А и как да е иначе, след като години наред врътките с тази зона не спряха. През 2005-та например правителството на Симеон Сакскобургготски изключи 1500 декара от плажната ивица в Община Долни Чифлик, землищата на селата Шкорпиловци и Долни Чифлик, част от която попада в границите на "Камчийски пясъци". Със същото решение, в нарушение на Закона за защитените територии, Министерският съвет преобразува и собствеността върху тези имоти от изключителна държавна в частна държавна.

С решение № 7095 от 27 юни 2006-та тричленен състав на ВАС, воден от Андрей Икономов, пък определи, че заповедта за обявяване на защитената местност е нищожна - през 1980 г. тя била подписана от председателя на тогавашния Комитет по опазване на природната среда, а не от министъра на горите и горските ресурси, като според съда само последният е имал право да обявява нови защитени територии.

Освен че от "изключителна държавна собственост" дюните станаха "държавна частна", беше променен и начинът им на ползване -

от "морски плаж" на "пасище 10 категория".

А с договор за замяна на недвижими имоти РД51- 434 от 12 февруари 2007-а между министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и „Мет Риъл Истейт" ЕАД 1015.265 декара дюни станаха частна собственост. Тази скандална заменка при оценка от 18 стотинки за кв.м. "Банкеръ" описа още по онова време.

Но и това далеч не е всичко. През същата 2007 г. свързаните фирми "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД придобиха чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци, които бяха оценени на цели …9 лв. за кв.метър. Тема, която също разгледахме детайлно.

Така че скандалите със сигурност отново ще се пренесат на терена на съдебните инстанции и атаките срещу Борислав Сандов няма да спрат. Това обаче отново ще повдигне въпросите: Колко законно може да бъде едно безобразие? и Има ли изобщо някакъв начин да се защити природата в България?

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във