Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Засегна ли COVID кризата печалбите на общинските фирми в София?

Столичният общински съвет ще обсъди на предстоящото си заседание в четвъртък доклад с резултатите на общинските търговски дружества за 2020 година.

През изминалия месец всички 56 търговски дружества отчетоха своите финансови резултати пред специална комисия, съставена от общински съветници от различните политически групи. Освен годишните отчети за 2020 г. тя е разгледала и бизнес-плановете за 2021 г.

"Във връзка с обявеното през март 2020 г. извънредно положение в България заради COVID-19, наложените ограничителни мерки се отразиха значително върху стопанските субекти. Независимо от предприетите действия от страна на държавата и Столична община за защита на гражданите и бизнеса, дейността и финансовите показатели на търговските дружества бяха съществено засегнати от здравната криза", припомнят от общинският съвет. 

От там отбелязват и, че наемателите на обекти, собственост на общинските дружества са били напълно или частично освободени от плащане на наеми с решение на СОС, което рефлектира отрицателно върху приходите на предприятията. Въпреки това, общинските дружества с ясна концепция за справяне със ситуацията, запазиха стабилно финансово състояние, като някои от тях предоговориха с кредиторите задълженията си.

През 2020 г. здравната криза се отрази най-тежко на транспортните дружества, при които беше отчетен над 60 процента спад в приходите в периодите с локдаун и строги
противоепидемични мерки.

Общият спад в приходите на транспортните дружества за 2020 г. е 40 процента, което се дължи на намалените продажби на транспортни документи, липсата на постъпления от платено паркиране в някои месеци от годината и облекченията за наемателите, въведени заради кризата.

Въпреки обективните трудности през изминалата година, повечето от общинските лечебни заведения успяха да се справят с предизвикателствата с подкрепата на Столична община. След като бе осигурено и допълнително финансиране на дейностите по диагностициране и ваксиниране срещу COVID-19, някои от дружествата дори отчетоха положителни финансови резултати.

Отпуснатите от Столична община заеми на лечебните заведения бяха използвани за инвестиции в модерна медицинска апаратура, която отговаря на съвременните изисквания за диагностика и лечение на пациентите, информират от там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във