Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Засега 42 държави са разрешили отваряне на секции за вота наесен

Към днешна дата от 61 държави, в които Централната избирателна комисия е определила места за гласуване, сме получили разрешение от 42. Това заяви на брифинг във външното министерство Калин Анастасов, заместник-председател на работната група "Избори". От страните, в които има големи български общности, все още се очаква разрешение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия.

Анастасов посочи, че външното министерство на Германия е уведомило посолството ни в Берлин, че и тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските ни представителства.

Според прогнозите на нашето външно министерство около 6,5 млн. лева ще са необходими за провеждането на изборите зад граница. 

На въпрос за организацията и провеждането на изборите в Русия, Анастасов отговори, че посолството ни в Москва е уведомено, че те ще могат да се проведат. На този етап има готовност да се гласува в Москва и в Санкт Петербург. 

От ведомството призовават българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване за вота на 2 октомври. От 00:00 часа на 18 август на страницата на ЦИК е активирана възможността за електронно подаване на заявление. Този процес ще приключи в 00:00 на 6 септември.

В случай, че бъдат събрани достатъчно на брой заявления, местата за гласуване ще се увеличат, както и броят на секциите в тях.

Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734 места в 61 държави, в които се очаква да бъдат организирани избирателни секции за гласуване извън страната. Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 бюлетини.

Анализът на МВнР показва, че максималният брой секции с машинно гласуване може да достигне до 310 и 620 машини да бъдат необходими за вота зад граница. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във