Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зарков: Основната ни цел са законите по Плана за възстановяване

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи екипа си, както и приоритетите на ведомството в мандата на служебното правителство. Заместник-министри на правосъдието ще бъдат Мария Павлова, Юлия Ковачева и Емил Дечев. "Приоритетите ни са реалистични и необходими. Те трябва да бъдат изпълнени сега, защото ще имат важни практически последици", каза Зарков. И посочи като основен приоритет подготовката на законите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които са условие за втория транш на плащане на стойност повече от 700 млн. евро.

Следващата цел на ведомството са измененията в Закона за съдебната власт. "Днес влизат в сила последните изменения в Закона за съдебната власт, с които на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация. Министерският съвет трябва да предостави на Висшия съдебен съвет сграда за европейските прокурори", напомни правосъдният министър. "Така те ще могат да работят независимо. В качеството си на народен представител имах честта да подпомагам процеса. Сега е важно да започнем ефективната реализация на закона", допълни той.

Като следващ приоритет Зарков отбеляза работата по проекта за строеж на нов затвор. По някои параметри ще има преразглеждане на проекта. Четвъртата набеляза цел е създаването на Съвет за криминалогически изследвания към Министерството на правосъдието. А петият приоритет ще бъде залагането на темата за Шенген в дневния ред. Още преди дни служебният правосъден министър обяви, че "Шенген" е темата, по която може да се направи пробив без работещ парламент. Според него сега е моментът България да отстои правото си да бъде пълноправен участник, тъй като в края на септември ще има проверка. Има известно изоставане, но през тези няколко месеца по думите му може да убедим европейските партньори и да поставим исканията пред страните, които не ни допускат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във