Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради тол таксите автобусните превози ще поскъпнат с до лев

По искане на Агенция "Пътна инфраструктура" екипът на Световната банка е анализира отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети, съобщават от пътната агенция.

Припомняме, че Световната банка е консултант на Агенция "Пътна инфраструктура" при въвеждане на новата система за електронно таксуване при използване на републиканските пътища. Анализът е изготвен по искане на възложителя и целта му е да се вземе информирано решение при определяне на тарифите, така че едновременно да се постигне баланс между интересите на държавата и превозвачите, но и да се защитят потребителите.

Анализът е направен на база предположението, че превозвачите ще прехвърлят изцяло върху цената на билетите разходите си за преминаване от винетка към тол такса. Проучването показва, че дори в този случай повишението би трябвало да е между 5 и 96 стотинки. Оценката показва, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки.

При маршрути със средна или по-голяма дължина поскъпването ще е с 5-6%, но не повече от 96 стотинки. Разликите идват от дължината на маршрутите и каква част от тях е по платената мрежа. Зависят също от натоварването и емисионния клас на автобуса. Така билетът от София до Перник например ще поевтинее с 2.2%, тъй като делът на таксуваната мрежа по този маршрут е само 30 на сто.

Малко по-голямо е увеличението при по-дългите разстояния. В момента средната цена на билета от София до Русе например е около 21.84 лева. При средна заетост от 20 човека в автобус, цената на винетката на един пътник е 13 стотинки. Тол таксата на пътник по този маршрут с дължина 316.12 км е 63 ст. и при положение, че мрежата с тол таксуване е 85% от целия маршрут, цената на билета ще се повиши на 22.44 лв. или увеличението ще е с около 60 ст., пресмятат от Световната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във