Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради студа: Алармират за криза с въглищата за бита

Опасност от режим на тока няма, но се появи криза с въглищата за бита, съобщи Би Ти Ви.

В съобщението се казва, че в момента ТЕЦ-Бобов дол работи с два блока. Официално централата има твърдо гориво, но то не идва от местния въглищен басейн, а от складовете в цяла Западна България.

ТЕЦ-Бобов дол изразходва поне 140 вагона въглища за денонощие. Твърдото гориво пристига от цяла България – от мина „Бели брег” до софийското село Габер до Драгоман, от мина „Станянци” край Годеч, от въгледобива край Перник, от рудник „Христо Ботев” и от обогатителната фабрика на „Брикел” в Гълъбово.

Според експерти геолози въглищата не достигат заради студа, защото са нискокачествени, потънали са в кал и замръзват. Друга причина е, че рудниците са неефективни. Според ръководството на ТЕЦ-Бобов дол проблемът е в студа, тъй като температурите са паднали до минус 27 градуса.

В халето за размразяване се събират по 15 вагона едновременно, а размразяването им продължава по четири часа. Заради кризата в района на Бобов дол и на Перник въглищата за битово отопление изчезнаха. В Перник няколко склада затвориха, защото няма какво да продават. Дървата също свършиха. Въглищата и дървата са най-масовото отопление в България в момента, а въглищните тецове осигуряват най-голям дял от електроенергията в страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във