Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради скок в цената на тока работодатели на среща с премиера

Служебният премиер Стефан Янев ще проведе среща с членовете на Асоциацията на организациите на българските работодатели. На срещата ще бъде обсъдена ситуацията на пазара на електроенергия в България. В дискусията участие ще вземат и представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

След  продължителен натиск от страна на бизнеса държавата все пак се размърда и нареди на ТЕЦ "Марица Изток 2" да заработи за свободния пазар на ток. Причината са високите цени на електроенергията, които се наблюдават през последните седмици в целия регион. Те са породени основно от горещото време, както и от високата консумация не само у нас, но и в Сърбия, Гърция и Италия.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели вече предупредиха, че ако отговорните държавни институции не вземат необходимите мерки за осигуряване на ликвидност на свободния пазар на електрическа енергия и балансиране на цените на тока, ще организират национални протестни действия.

Целта е да защитят интересите на своите работници, обявиха от сдружението.

"Системно на пазара на електроенергия в България се създава дефицит, в най-голяма степен провокиран от ограничено предлагане. През последните дни, от 1-ви август 2021 г., ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено на индустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции", отбелязва асоциацията в отворено писмо до служебния министър-председателя Стефан Янев.

По данни на "Българската независима енергийна борса" ЕАД средната базова цена на активна електроенергия на пазар "Ден напред" за 4 август е 169,10 евро/МВтч, (преминавайки границата през следобедните часове от 200 евро/МВтч). Нещо повече, цените на електроенергията в България за въпросния период превишават с над 50% тези на основните експортни пазари на българската индустриална продукция (Германия, Италия, Франция, Австрия), като средното превишение за 4 август дори надминава 70 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във