Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради рекордните цени на газа два британски завода затварят

Енергийната криза в Европа принуди голям производител на торове да затвори два британски завода.  CF Industries Holdings Inc. заяви в вчера, че спира дейността си в производствените си комплекси в Билингъм и Инс поради високите цени на природния газ, без прогноза кога производството ще бъде възобновено.

Днес пък европейските фючърси на газа и електроенергия се сринаха поради признаците, че енергоемките индустрии ограничават потреблението, се казва в публикация на Bloomberg.

Европа е изправена пред изключителен натиск по отношение на доставките на енергия, като цените на газа и електроенергията чупят рекорди ден след ден. На континента изтича времето за запълване на газохранилищата преди началото на зимата, а потоците от водещите доставчици Русия и Норвегия остават ограничени. Тече надпревара и за доставките на втечнен природен газ, като Азия изкупува товарите, за да задоволи собственото си търсене.

Кризата може да има тежки икономически последици. Повишаването на цените води до риск от прекъсване на електрозахранването тази зима, според Goldman Sachs Group Inc. Прекъсванията вероятно ще доведат до още по-високи цени на енергията, засилвайки опасенията относно инфлацията в допълнение към нарастващите разходи, които предприятията вече търпят  за суровините.

CF засега е предприела най-драстичен ход от компаниите, работещи в региона, но за подобни действия предупреждават и други.

Високите цени на енергията създават "инфлационен натиск върху всички други разходи", които в крайна сметка ще бъдат прехвърлени на клиентите, каза Паскал Лерой, старши вицепрезидент  в Roquette Freres SA, компания за преработка на храни, базирана в Северна Франция. А най-големият производител на захар във Франция, Tereos, предупреди за покачването на цените на природния газ, което повишава  производствените разходи за компанията "изключително".

Европейските енергийни пазари също са само пореден пример за това как нарастващите цени на суровините оказват влияние върху световната икономика. Доставки на всичко - от алуминий до зърнени култури и петрол, предизвикаха опасения за трайна перспектива за инфлация. По--високите разходи за отопление на домове ще се отразят на потребителските портфейли в момент, в който също плащат повече храна и много от тях все още се справят с икономическите последици от пандемията.

Анализаторът от Bloomberg Intelligence Алексис  Максуел смята, че спирането на тези заводи, които произвеждат торове съществено ще намалят производството на компанията. Като по-големи последствия той посочва повишаването на торовете на световния пазар. Нарастват и опасенията, че подобна стъпка ще предприемат и други производители, смята Максуел.

"Пазарът ще прочете това, тъй като други европейски производители вероятно ще затворят, а цените на азота ще продължат да растат поради недостига от страна на предлагането", казва Максуел.

Цените на торовете вече са високи и това увеличава разходите за фермерите, които плащат повече за всичко - от земя и семена до оборудване. По-високите производствени разходи може да означават още по-голяма инфлация при храните.

"Не бихме се изненадали да видим, че през следващите дни ще спре производството на азот и химикали в цяла Европа, докато цените на газа не се понижат", казва Джоел Джаксън, анализатор от BMO Capital Markets.

Проблеми с електроенергията преди всичко ще доведат до още по-сериозен ръст на цените на електроенергията, ще провокират инфлация и ще задълбочат и без това високата издръжка на компаниите, смятат анализаторите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във