Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради пораженията от градушката: 127 фермери кандидатстват за помощи

Подадените до момента заявления за нанесени щети от градушката в област Пловдив са 127, съобщиха от Министерството на земеделието. 

По техни данни поражения са констатирани върху общо 1773 ха /17 730 дка/. От тях 1 200 ха са площи заети с ориз, 64 ха с трайни насаждения в т.ч. лозя, 412 ха със зеленчуци, включително дини, пъпеши и ягоди и 97 ха с тютюн и слънчоглед. Най-пострадали са стопаните от общините Раковски, Марица и Калояново. 

На този етап от общинските служби по земеделие са обследвали площите по 57 от подадените 127 заявления. От тях 166 ха са за 100% пропаднала реколта (116 ха пипер), а 100 ха - под 100% пропаднала реколта. 11 заявления са оттеглени. Експертите продължават обследването и на останалите площи.

От Министерство на земеделието напомнят, че всички стопани, чиито площи са пропаднали под 100% ще се подпомагат по две схеми – схемата по обвързаната подкрепа и по де минимис (de minimis).

При кандидатстване по схемата за обвързаната подкрепа, земеделските производители трябва да имат предвид, че за да бъде признато форсмажорно събитие, кандидатът трябва да уведоми Държавен фонд „Земеделие“ в срок до 15 дни от датата на възникване на фактическото събитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във