Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради метрото променят Общия устройствен план на Столична община

Правителството измени Общия устройствен план на Столична община в частта „Комуникационно-транспортна система – масов градски релсов транспорт” заради изграждането на третия метродиаметър на Софийския метрополитен. 

Изграждането на третия лъч на столичното метро е един от най-важните общоградски проекти в новия Интегриран план за градско възстановяване и развитие на София за периода 2014-2020 г.

Следващият етап от развитието на метрото – от бул. „Ботевградско шосе”, през бул. „Владимир Вазов” и центъра до ж.к. „Овча купел”, е съобразено със Стратегията за развитие на транспортната мрежа на София и нуждите на града. Първите два етапа на проекта са включени за финансиране по Приоритетна ос 3 „Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт”.

След проведено обществено обсъждане е избран вариант на трасето, като при избора му е взета предвид и Прогнозата на транспорта в София за 2025 г., 2030 г., 2040 г. Така метромрежата ще се увеличи с 16 км и с 16 метростанции, като общата й дължина ще достигне 56 км.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във