Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАРАДИ МАКЕДОНИЯ ПРЕМИЕРЪТ КОСТОВ ЗАГЪРБИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ

На 12 юни официално започна изпълнението на програмата за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. Тя е на обща стойност около 400 млн. щ. долара и ще се осъществи на етапи в периода 2001-2006 г. при спирането на реакторите през летните месеци.
Лентата на откриването трябваше да пререже лично министър-председателят Иван Костов. Той обаче отложи посещението си в Козлодуй поради необходимостта от спешно провеждане на консултации около негативното развитие на обстановката в Македония.
Парите за модернизация на 5 и 6 блок ще дойдат основно от кредити, за които правителството на Иван Костов сключи гаранционни споразумения.
Едното бе с Европейската общност по атомна енергия Евратом - за 212.5 млн. евро (около 180.6 млн. щ. долара). Заемът ще се усвоява на траншове от 2001 до 2005 г. включително, като за всеки транш ще се подписва отделен финансов договор. В него ще се определят лихвеният процент, схемата за погасяване на главницата и валутата, в която ще бъде отпуснат и върнат заемът. Предварително определен е само срокът на заема - 20 години, с петгодишен гратисен период.
Второто е с американските Ситибанк интернешънъл (заемодател и агент), Ситикорп Норт Америка Инк. (координатор) и ЕКСИМБАНК (гарант) - за 76 639 694 щ. долара. Третото е с руската Експорт-импорт банк - за до 80 млн. щ. долара.
Със собствени средства ще участва и АЕЦ Козлодуй. Точният им размер обаче все още се уточнява.
Програмата за модернизация на 5 и 6 блок беше разработена през 1995 г. от специалисти от АЕЦ Козлодуй, Енергопроект - София, и частната фирма Риск инженеринг (за която се твърди, че е свързана с бившия енергиен министър и кандидат-депутат Румен Овчаров) и със съдействието на консултанти от Електрисите дьо Франс. Същата година тя бе приета от Националната електрическа компания, под чиято шапка до април 2000 г. беше и самата АЕЦ Козлодуй. Малко по-късно и Комитетът за използване на атомната енергия за мирни цели, и консорциумът Рискодит, които обединяват регулаторните органи в този сектор на Германия, Франция, Великобритания и Белгия, също одобриха програмата.
През 1996 г. НЕК обяви международен търг за главен изпълнител на програмата за модернизация. На него бе избран Европейският консорциум Козлодуй, включващ германската фирма Сименс, френската Фраматом, американската Уестингхаус и руската Атоменергоекспорт. За български подизпълнители консорциумът посочи Енергопроект и Риск инженеринг.
Осъществяването на програмата за модернизацията ще се подпомага от консултантските фирми Импресариос - Испания, Магнокс - Великобритания, и Парсънс - САЩ.
Модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй се налага поради технологична остарялост на системите им за безопасност. Конструктивно двата хилядамегаватови реактора, тип ВВЕР-1000/В 320, отговарят на нормите и стандартите, валидни в бившия Съветски съюз и България през 70-те години на миналия век. Те са построени по силата на междуправителствени споразумения, сключени между София и Москва през 1980 и 1984 г., а експлоатацията им започва съответно на 20 септември 1988 г. и 30 декември 1993 година.
За да се увеличи безопасността на експлоатацията на двата хилядника, на 28 март миналата година в Учебно-тренировъчния център на АЕЦ Козлодуй беше открит модерен пълномащабен симулатор за обучение на операторите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във