Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради джаза 12% ръст на нощувките в Банско

Банско вече се наложи като фестивална столица на България и продължаваме в тази посока, защото се оказа, че действително фестивалите привличат туристи от страната и Европа и пълнят града ни. Това обяви кметът на община Банско Георги Икономов по повод завършилият през уикенда 20-и международен джазфестивал.

"Данните ни до този момент показват ръст от 12 процента на реализираните нощувки спрямо миналата година", отбелязва кметът на общината.

Положителната тенденция за увеличение на броя на туристите над 10 процента всяко лято се запазва, като малко отрасли и градове в страната могат да се похвалят с подобен растеж. 

Икономов припомня, че до края на летния сезон градът ще бъде домакин на още две музикални събития - "Банско Опера Фест" и "Банско Балкан Фест".

"С тях успяваме да задоволим всички вкусове и предпочитания, а през ноември традиционно ще бъдем домакини и съорганизатори на международния фестивал на планинарското кино, който е единствен по рода си на Балканите", коментира Георги Икономов.

Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите.

Красивият старинен град Банско е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие. Концертите са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори.

По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на града - площад "Никола Вапцаров". През цялата фестивална седмица джаз звучи през деня и късно през нощта, от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във