Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заради безводието: Екоминистерството е поискало бедствено положение за Бургас

Единствен изход е въвеждането на бедствено положение за Бургас, е написал екоминистърът Емил Димитров в месечния график за ползване на язовирите, в случая "Камчия". То ще позволи бързо изграждане на довеждащ водопровод от язовирите "Порой" и "Ахелой" до деривация "Китка". Това съобщи в профила си във Фейсбук Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и общински съветник в София от "Демократична България".

"Нали знаете какво означава бедствено положение? Възлагане на работа на фирми без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, защото е спешно. Първо направиха пари като източиха язовирите, сега ще направят и като докараха криза. Това е схемата.

Иначе полезния обем на Камчия е вече 32 млн. м3, спад от 7 млн. м3 за месец при потребление по график от шест. Математически вода има за още 4 месеца. Но трябва да се има предвид, че ноември и декември нивото в язовирите е най-ниско. Оттук нататък би трябвало да започнат да се пълнят. След като политиката се издъни, сега разчитаме на природата", алармира Панев.

Миналата седмица екоминистърът предупреди в парламента, че се задава водна криза, а Бургас е на път да задмине Перник по безводие. След това Димитров се отметна от прогнозите си пред премиера Бойко Борисов. 

Министърът поиска заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията.

Земеделските производители отрекоха да са причина за влошеното състояние на язовирите за питейни нужди у нас. 

Земеделските производители не са причина за влошеното състояние на язовирите за питейни нужди в страната. Асоциацията напълно се разграничава от думите на министър Димитров, че производителите искат да правят сондажи безразборно. Подкрепяме законовото изграждане на сонди, но акцентираме върху необходимостта от това процедурата по узаконяване на тези съоръжения да бъде облекчена. От собствен опит мога да кажа, че законовата регистрация на сондаж отнема не по- малко от две години и половина”, сподели председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов в своя официална позиция по повод изказването на екоминистъра.

Земеделските производители припомнят, че през лятото именно министър Димитров, който сега по техни думи ги обвинява за влошеното състояние на язовирите по Черноморието, многократно е призовавал те да помислят за изграждането на собствени водоизточници, за да не ползват вода от язовирите. Тогава от АЗПБ са разработили конкретни предложения за промени в Закона за водите, които са изпратили до екоминистреството и Министерството на земеделието, за облекчаване на процедурата по регистрация.

През уикенда от БСП съобщиха, че ще сезират главния прокурор Иван Гешев заради изнесената информация от Емил Димитров в парламента. Общинските съветници в Бургас пък поискаха извънредно заседание на Общинския съвет заради ситуацията.

Съветниците днес ще обсъждат опасността морският град да мине на воден режим през пролетта, както и кой е отговорен за това. На сесията ще присъства и министърът на екологията.

По думите на общинския съветник от БСП Христо Панайотов язовирът е на ниво 20% и бързо спада. Притокът на ден е 10 пъти по-нисък от разхода на вода, твърди съветникът.

Според Бойчо Георгиев, съветник от ГЕРБ, левицата политизира въпроса и той не е от компетенциите на общинския съвет. Питейната вода я осигурява ВиК държавно дружество под шапката на Министерството на регионалното развитие, уточни Георгиев.

Водна криза няма да има, категоричен бе Ганчо Тенев, изпълнителен директор на ВиК-Бургас. Той обаче призна пред репортери че яз „Камчия“ е пълен наполовина – в него има 107 млн. кубика при 233,5 млн. кубика обем.

"Ще се опитаме да ремонтираме други два язовира, които са били за напояване, и да осигурим резервно водоснабдяване за Бургас", каза Тенев пред БиТиВи.

Резервните язовири ще са „Ахелой“ и „Порой“, които след основен ремонт ще бъдат свързани към деривация „Камчия“. До момента те са използвани за напояване на земеделски земи.

Не се знае обаче кога това ще се случи. Предстои обявяване на обществена поръчка.

Според депутата от БСП Николай Тишев има опасност бургазлии да станат заложници на две лобита в ГЕРБ – това на Министерството на земеделието и на регионалното министерство, които не могат да си поделят парите за обществената поръчка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във