Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заработи българският суперкомпютър "Discoverer"

Основната цел на „Discoverer“ е да стимулира научни и приложни изследвания, базирани на използването на технологии за високо производително компютърно моделиране, оптимизация и симулация.

Научни екипи и представители на бизнеса от България и Европа вече могат да подават проектни предложения за изчислителния ресурс на българския петаскейл суперкомпютър „Discoverer“, който е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз - Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления. Това стана ясно по време на пресконференция по повод официалното въвеждане в експлоатация на „Discoverer“, която се проведе в София Тех Парк на 21 октомври.

В събитието участваха еврокомисарят с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, изпълнителният директор на EuroHPC JU Андерс Дам Йенсен, зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.- кметът на София Дончо Барбалов, главният технологичен директор на компанията „Атос“ в областта на HPC Жан Пиер -Панциера, представители на бизнес организации и компании от ИКТ сектора, на смесени търговски камари в България и други.

Основната цел на „Discoverer“ е да стимулира научни и приложни изследвания, базирани на използването на технологии за високо производително компютърно моделиране, оптимизация и симулация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, предизвестяване на природни бедствия и разработка на кризисни планове за тяхното   преодоляване, изготвяне на оптимални стратегии за борбата с климатичните промени и др.

„Желаещите да използват машината могат да внесат своите проектни предложения, които ще бъдат разгледани от специално сформирания за целта Постоянен Експертен Съвет от специалисти в областта на високопроизводителните изчисления, както и от съответните научни общности“, обясни председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк и изпълнителен директор на „Петаскейл суперкомпютър България“ Петър Статев.

В първата фаза, до 31 декември 2021 г., могат да кандидатстват проекти, с цел определяне и оптимизиране на производителността на машината за конкретни научни или приложни задачи. 

На следващия етап, след 1 януари 2022 г., кандидатстването ще е с проекти, свързани с научни изследвания и технологично развитие, като процедурата ще бъде обявена публично както от българска страна, така и от страна на EuroHPC JU. Проектите ще бъдат разглеждани за съответствие с възможностите на машината и наличните ресурси, и ще бъдат одобрявани и класирани съгласно приоритетите и сроковете за изпълнение.

„Discoverer“ със своята изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOP 500.

Машината е произведена и доставена от Atos, водещ европейски производител на високопроизводителни компютри и глобален лидер в дигиталната трансформация. Компютърът е базиран на мощната архитектура на Atos - BullSequana XH2000. Тя разполага с над 30 специализирани приложения, които й дават възможност да решава задачи в различни приложни области на науката.

Включването на „Discoverer“ в класацията TOP 500 - на 91 място -  вече постави страната ни на световната карта на държавите с високо производителни изчислителни ресурси и е предпоставка за превръщането й в дигитален хъб в Югоизточна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във