Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват проверки в екоминистерството

Служебният екоминистър Асен Личев

"Икономическа полиция” и Държавната финансова инспекция ще проверяват Министерството на околната среда и водите. Експерти ще проверят имало ли е злоупотреба със средства. Това обявя екоминистърът Асен Личев. Той допълни, че бюджетът на министерството е изчерпан.

"Това, което заварих е един изхарчен бюджет. Него ще го ревизирам. Заварих една-две неизпълнени много важни задачи, например системата за управление на река Искър, която трябваше вече да действа на първи етап. И нея ще ревизирам. От общия бюджет от 64 милиона лева, 10 милиона са дефицит . Тоест предварително за тях са сключени договори, за които ние не можем да се разплатим в момента. Другият основен инструмент за финансиране на политиките, така наречения ПУДООС - при бюджет 74 милиона, е с 24 милиона дефицит", обясни Личев пред Нова телевизия. И добави, че два от рисковите проекти, които са довели до дефицита, ще бъдат дадени на "Икономическа полиция".

Министърът заяви, че когато отишъл в МОСВ, му "миришело" на корупция. "Държавата не е могла да води реална борба срещу корупцията в средните и високите етажи на администрацията, защото няма точни критерии“, подчерта той. Според него строежът в Алепу трябва да бъде съборен.

"Аз съм в процес на подготвяне на една заповед за временно ограничение на вноса на отпадъци от определени страни, които не са членки на Европейския съюз“, съобщи Личев.

 В петък ще бъде представена „Зелената книга“ в МОСВ, каза още той.

Във връзка с обилните валежи, екоминистърът отбеляза, че реална опасност от наводнения няма, всичко зависи от състоянието на язовирите, които се експлоатират от общините.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във