Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват проверки на всички индустриални обекти в Перник

Отговорните институции започват внезапни проверки на ТЕЦ-а и индустриалните обекти в Перник заради замърсяване. Министърът на околната среда Нено Димов е изпратил писмо до митниците и до полицията за засилен контрол на границата за нерегламентиран внос на отпадъци.

"Ще предприемем комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник за установяване на източника на замърсяване на въздуха в града. Ще потърсим съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция, като ще участват и Регионалната инспекция по околната среда и водите и Басейнова дирекция. Призовавам гражданите на Перник също да се включат в проверките. Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите“, каза Димов на съвместен брифинг с кмета на община Перник Вяра Церовска. 

Димов отбеляза, че многократно е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки от РИОСВ-Перник. Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ „Република“, като 6 от тях са планови, останалите - внезапни.  Установени са няколко нарушения – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървесен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но съдът я е намалил на 10 хил. лв. В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но и тя се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи. Той съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „Митници“  и "Гранична полиция" за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци.

„Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. „зелен“ списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася отговаря да описаното в декларацията“, съобщи министърът и подчерта, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.

По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ „Република“ за горене на отпадъци, той изтъкна, че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено.  Вчера изтече последният срок за становища и към момента има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200  - в РИОСВ – Перник. „Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години“, каза Димов. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във