Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват преговори за прекратяване на договора с ТЕЦ "Марица Изток 3"

Правителството прие на днешното си заседание протоколно решение, с което дава мандат на вицепремиера Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да водят преговори с една от американските централи -„Контур Глобал“, за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия. Договорът е сключен на 13 юни 2001 година между „Националната електрическа компания“ ЕАД и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД. 

Вицепремиерът и двамата министри имат мандат за провеждане на срещи с „Контур Глобал“, както и да направляват и осъществяват комуникацията с Главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия  във връзка с прекратяването на договора. Причината е, че ЕК е образувала производство в същата дирекция на основание на подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране, в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ. В края на април пък Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати специално писмо до всички български евродепутати, с което ги моли за съдействие относно въпроса с т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей и ЕС ЗС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3". Те настояваха за спешна проверка дали договорите за изкупуване на ток от тези централи от НЕК не представляват нерегламентирана държавна помощ. 

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е топлоелектрическа централа на лигнитни въглища с инсталирана мощност 908 мегавата и се намира до село Медникарово, област Стара Загора.  Електроцентралата използва лигнитни въглища от Мини Марица Изток и има важна роля за сигурността на доставките и енергийната независимост на България. Това е първата ТЕЦ на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. Изискванията за този тип горивни инсталации са общоевропейски и предстои покриването на нови (2021 г.).

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във