Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват преговори за прекратяване на договора с една от "американските централи"

Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към Българския енергиен холдинг, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която очаква до края на октомври решение от Европейската комисия, за да увеличи капитала на дружеството и да погаси задълженията му. 

„Увеличението на капитала на ТЕЦ "Марица-изток" 2 касае централата. Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен инвеститор в условията на пазарна икономика – тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос“, обясни Теменужка Петкова. Основният проблем в ТЕЦ "Марица-изток" 2 е свързан с разходите за емисии, посочи енергийният министър.

Тя обясни, че централата работи много добре, в много добро техническо състояние е , но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултат на ТЕЦ "Марица-изток" 2, а и на всяка една централа, която произвежда електрическа енергия от въглища. Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб, подчерта Петкова.

„Въглищните централи заемат много важно място в електроенергийната система на страната. Повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях, а през зимата този процент достига 60. Това определя стратегическото място и на комплекса „Марица-изток“, и на всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища“, отбеляза пред БНР енергийният министър.

Тя добави, че международният консултант, нает от БЕХ, работи по анализ на адекватността на системата. Според нея на базата на този анализ ние ще бъде представен пред ЕК и механизмът за капацитет, който е предназначен да гарантира сигурността на доставките, както и ликвидността на пазара на електрическа енергия не само в България, но и в региона.

"Анализите на нашия икономически консултант показват, че ТЕЦ "Марица-изток" 3 и „КонтурГлобал“ към настоящия момент е възстановил напълно първоначалната инвестиция със съответната норма на възвръщаемост", съобщи министърът и добави, че в разговори с „КонтурГлобал“ ще бъде намерено балансирано решение, което да удовлетворява и двете страни.

"КонтурГлобал“ е важна централа. Разчитаме и сме сигурни, че тя ще продължи да работи и ще работи при условията на пазара, както всички останали участници в него. Това ще покажат преговорите, които предстоят“.

Днес министър Теменужка Петкова ще се срещне с ръководствата на централите от комплекса "Марица-изток" и синдикатите, с които ще обсъдят мерките за бъдещата работа на ТЕЦ-овете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във